Panorāma

Maskavā apglabāts Mihails Gorbačovs

Panorāma

Panorāma

Krievija neatsāk gāzes piegādi pa "Nord Stream 1" cauruļvadu

Krievija neatjauno gāzes piegādes pa «Nord Stream 1»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krievija sestdien, 3. septembrī, nav atjaunojusi gāzesvada "Nord Stream 1" darbību. Piektdien, 2. septembrī, vakarā Maskava paziņoja, ka pēc trīs dienu tehniskā pārtraukuma tā atklājusi jaunu problēmu, kuras novēršanai būs vajadzīgs nezināms laiks. Vairums Rietumu politiķu un ekspertu šādam skaidrojumam netic un uzskata, ka gāzes piegāžu pārtraukšana ir saistīta ar mēģinājumiem radīt spiedienu uz Eiropu pirms gaidāmās apkures sezonas.

Krievija neatjauno gāzes piegādes pa «Nord Stream 1»
00:00 / 02:33
Lejuplādēt

Pirms 11 gadiem atklātā Krievijas gāzesvada "Nord Stream" Vācijas pusē piegādes atkal apstājušās. Iepriekšējās nedēļas tās jau bija krietni apsīkušas, bet trešdien "Gazprom" savā pusē apturēja šī cauruļvada kompresoru stacijas vienīgo strādājošo gāzes sūknēšanas bloku uz trim dienām - apkopei. Tomēr šodien gāze neatsāka plūst.

“Gazprom” paziņojumā teikts, ka apkopes darbu laikā atklāta eļļas noplūde, publicējot arī foto. Piebilsts, ka iekārtas salabošanai gāzes transportēšana pilnībā apturēta – tātad, uz nenoteiktu laiku. Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" paziņojums piektdienas vakarā, ka tas neatjaunos gāzes padevi Vācijai pa cauruļvadu "Nord Stream 1", zināmā mērā bija gaidīts.

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena jau kopš vasaras sākuma atklāti saka, ka viņa strādā pēc pieņēmuma, ka Krievija jebkurā brīdī var pilnībā atslēgt gāzes piegādi Eiropai.

Arī otrdien Baltijas jūras enerģētiskās drošības samitā Kopenhāgenā fon der Leiena runāja par Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenoto šantāžu.

"Elektrības tirgus vairs nedarbojas, kā nākas, jo viens spēlētājs – Putins, sistemātiski mēģina to sagraut un manipulēt. Tādēļ mums uz to ir jāreaģē. Putina mēģinājumi šantažēt mūs ar fosilajiem kurināmajiem izgāžas. Mēs paātrinām zaļo pāreju, mēs atbrīvojamies no Krievijas fosilo kurināmo atkarības un paātrinām atjaunojamās, pašmāju enerģijas ražošanu," teica EK vadītāja.

Kā jau bija sagaidāms, Kremlis gāzes piegāžu pārtraukšanu pamatoja ar tehniskām problēmām. Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs piebilda, ka Rietumu sankcijas traucē uzturēt gāzesvadu kārtībā un laicīgi saņemt vajadzīgās detaļas.

"Nav nekādu tehnoloģisko rezervju. Strādā tikai viena turbīna. Tā kā paši varat domāt. Nekāda rezervēšana nav iespējama un ne jau "Gazprom" vainas dēļ. Tādēļ ir apdraudēta visas sistēmas darbības drošība," klāstīja Peskovs.

Tomēr šis skaidrojums reti kuram Eiropā šķiet ticams. Drīzāk šādi Kremlis mēģina palielināt spiedienu uz Eiropas valstīm pirms drīzumā gaidāmās apkures sezonas.

Arī kompānija "Siemens Energy", kas ir saražojusi turbīnu, kurā pēc "Gazprom" vārdiem tagad ir problēmas, paziņoja, ka Krievijas pusē atklātās noplūdes nav īstais iemesls gāzes piegāžu apturēšanai.

Iespējams, ka Krievijas paziņojums kļuva par atbildes reakciju uz G7 valstu lēmumu uzlikt no decembra Krievijas naftai cenas griestus. Vācijas finanšu ministrs Kristiāns Lindners ir paziņojis, ka Krievija gūst lielu peļņu no nestabilitātes, kas pašlaik valda tirgū, un tam ir jāpieliek punkts. Maskava ir atbildējusi, ka tas destabilizēs naftas tirgu un solīja nepārdot naftu valstīm, kas ir uzlikušas griestus.

Turklāt katra ziņa par piegāžu traucējumiem var celt gāzes cenas tirgū, jo tirgotāju vidū sākas satraukums.

Kaut gan vairāki analītiķi atzīmēja, ka pēdējās dienās gāzes cena ir nedaudz samazinājusies, nevis pieaugusi. Tas tiek daļēji skaidrots ar to, ka Eiropas Savienības valstīm ir izdevies ātrāk nekā plānots piepildīt gāzes krātuves par 80%. Tāpat notiek aktīvas gāzes piegādes no ASV, Azerbaidžānas, Alžīrijas un citām valstīm. Arī tas palīdz stabilizēt tirgu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti