Krievija izvirzījusi jaunus noteikumus gāzes piegādēm Eiropai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Krievija izvirzījusi jaunus noteikumus, lai būtu iespējams noslēgt jaunus līgumus par gāzes piegādēm Eiropai un transportēšanu caur Ukrainu. Šie ierosinājumi paredz pilnībā atteikties no abpusējām prasībām tiesās un finansiālām pretenzijām. Ukrainas puse norādīja, ka šādas Krievijas prasības nav pieņemamas.

Krievija izvirzījusi jaunus noteikumus gāzes piegādēm Eiropai
00:00 / 02:32
Lejuplādēt

Pašreizējie līgumi par Krievijas gāzes piegādēm un tranzītu uz Eiropas valstīm caur Ukrainu beidzas šī gada beigās. Jau kādu laiku Ukraina, Krievija un Eiropas Komisija trīspusējās sarunās neveiksmīgi cenšas panākt jaunu vienošanos.

Kā trešdien, 6. novembrī, paziņojis kompānijas "Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers, jaunu līgumu noslēgšanai, pirmkārt, ir nepieciešams atrisināt vai anulēt dažādos tiesas strīdus starp "Gazprom" un Ukrainas kompāniju "Naftogaz Ukraini". Tas nozīmētu abpusēju atteikšanos no pretenzijām un tiesvedības pārtraukšanu, tostarp jautājumā par savulaik piespriestajām pretmonopola soda naudām.

Otra galvenā prasība ir Ukrainas gatavība no nākamā gada bez starpniekiem iepirkt noteiktu daudzumu Krievijas gāzes.

Iepriekš Millers bija izteicies, ka gadījumā, ja Kijeva neizveidos neatkarīgu gāzes transportēšanas sistēmas operatoru, vienīgais iespējamais risinājums, lai turpinātu Krievijas gāzes nogādāšanu Eiropā caur Ukrainu, būs pašreizējā līguma pagarināšana. Pēc viņa vārdiem, Ukrainas varas iestādes var nepaspēt līdz šī gada beigām pāriet uz Eiropas likumdošanu, proti, ieviest dzīvē trešo enerģētikas paketi.

Krievijas izteiktos piedāvājumus trešdien sociālajā vietnē "Facebook" komentējis "Naftogaz Ukraini" valdes priekšsēdētājs Andrejs Koboļevs: "Mums piedāvā atgriezties pie tiešām gāzes piegādēm no Krievijas un sola par 25% zemāku cenu, nekā mēs pašlaik maksājam Eiropai. Pašreizējie līgumi mums jau ļauj iegādāties Krievijas gāzi par Vācijas biržas cenu. Taču "Gazprom" atsakās pildīt līguma nosacījumus.

Parasti Krievijas piegādes pat ar atlaidēm par lojalitāti kaut kāda iemesla dēļ sanāk dārgākas nekā par konkurējošām cenām Eiropā.

Tas nav loģiski, jo "Gazprom" transportē gāzi tuvākā attālumā. Kad Stokholmas arbitrāža izlaboja šo cenu anomāliju, "Gazprom" atteicās piegādāt gāzi."

Tāpat Koboļevs vērš uzmanību uz to, ko nozīmētu pilnīga atteikšanās no visām prasībām tiesā. Pēc viņa aprēķiniem, šādā gadījumā Ukraina zaudētu kopumā 22 miljardus dolāru. Tāpat "Naftogaz" vadītājs uzsver, ka uzņēmums arī turpmāk cīnīsies un aizstāvēs Ukrainas nacionālās intereses, taču to nepieciešams darīt bez ģeopolitiskiem faktoriem, bet gan tikai balstoties uz faktiem un skaitļiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti