Krievija atjauno gāzes piegādes Ukrainai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Krievija pirmdien atjaunosi dabasgāzes piegādi Ukrainai. Par to paziņoja Krievijas enerģētikas gigants „Gazprom”. Piegādes atsāktas pēc vienošanās, ko Krievija un Ukraina septembrī noslēdza ar Eiropas Komisijas starpniecību. 

Līdz ar to arī Eiropas Savienība var būt drošāka par dabasgāze piegādēm ziemā. Aptuveni puse Krievijas gāzes kopienā nonāk tranzītā caur Ukrainu.  

Pēc trīs mēnešu pārtraukuma Krievija dabasgāzes piegādes Ukrainai atsāka pirmdienas priekšpusdienā. Par to paziņoja gāzes koncerna „Gazprom” vadītājs Aleksejs Millers. Viņš norādīja, ka „Gazprom” no Ukrainas valsts enerģētikas uzņēmuma „Naftogaz” saņēmis 234 miljonus ASV dolāru priekšapmaksu par gāzes piegādi oktobrī. Kopumā Kijevai par šo mēnesi būs jāsamaksā 500 miljoni dolāru.

Millers arī pateica, ka Ukraina pieprasījusi piegādāt 114 miljonus kubikmetru gāzes dienā, kas ir maksimālais iespējamais gāzes apjoms, ko „Gazprom” var piegādāt Ukrainai.

Ukrainas „Naftogaz” pagājušajā nedēļā paziņoja, ka oktobrī ir gatava no Krievijas nopirkt divus miljardus kubikmetru dabasgāzes.

Analītiķi norāda, ka piegāžu atjaunošana palīdzēs Ukrainai līdz nākamās nedēļas vidum uzkrāt 17 miljardus kubikmetru dabasgāzes, kas ir minimums gāzes tranzīta nodrošināšanai uz Eiropu.

Šīs rezerves gan var izrādīties nepietiekamas, ja ziema būs barga.

Jurijs Korolčuks no Enerģētikas stratēģiju institūta Kijevā aģentūrai AFP norādīja, ka šobrīd Ukrainas pazemes krātuvēs ir aptuveni 16 miljardi kubikmetru gāzes, bet šis apjoms nav pietiekams, lai droši pārlaistu ziemu. Viņš norādīja, ka ir nepieciešami vismaz 19 miljardi kubikmetru, lai droši aizvadītu apkures sezonu un nodrošinātu gāzes tranzītu uz Eiropas Savienību.

Līdz ar gāzes plūsmas atsākšanos uz Ukrainu atviegloti var uzelpot arī Eiropas Savienība. Kopiena no „Gazprom” iepērk aptuveni trešo daļu tai nepieciešamās dabasgāzes, un aptuveni puse no šī apjoma plūst tranzītā caur Ukrainu.

Jūnijā Ukraina paziņoja, ka pārtrauc gāzes pirkšanu no Krievijas, abām nespējot vienoties par cenu. Septembra nogalē trīspusējās sarunās ar Eiropas Komisijas starpniecību tomēr izdevās vienoties par noteikumiem gāzes piegādei Ukrainai un tranzītam uz Eiropas Savienība līdz nākamā gada 31.martam.

Precīza cena nav nosaukta, bet tā ir diapazonā no 248 līdz 252 dolāriem par 1000 kubikmetriem, vēsta Krievijas mediji.

Saasinoties kaujām Ukrainas austrumos un Maskavai pieprasot no Kijevas pārada atmaksu par piegādāto gāzi, līdzīga situācija bija izveidojusies arī pirms gada. Arī pērn trīspusējās sarunās ar Eiropas Komisiju tika panākta vienošanās par gāzes piegādēm līdz pavasarim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti