Panorāma

Vēstures un kuģniecības muzejā atminas barikāžu laiku

Panorāma

Inflācijas ietekmē cenas kāpj arī auto apdrošināšanai

Depozītu likmju kāpums – "knapi manāms"

Kredītu procentu likmes aug, bet depozītu likmju kāpums – «knapi manāms»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lai apkarotu inflāciju, nauda kļūst dārgāka. Kredītu procentu likmēs to jau izjūtam – praktiski visiem, kas paņēmuši kredītus, nu ikmēneša maksājumi pieauguši. Bet kas notiek ar depozītiem? Pēc loģikas arī to likmēm būtu jāpieaug.

Eiropas Centrālā banka (ECB), mēģinot mazināt inflāciju, strauji kāpinājusi procentu likmes. Saistībā ar to ievērojami pieauguši ikmēneša kredīta maksājumi. Lai gan pēc vairāku gadu pauzes palielinājums novērots arī depozīta likmēm – proti, maksai par naudas noguldīšanu bankās, tas, salīdzinot ar pieaugumu kredītu maksājumos, ir minimāls.

"Depozīta kopējā portfeļa likme gan mājsaimniecībām, gan uzņēmumiem kopā vidēji ir ļoti tuvu nullei joprojām. Pavisam neliela kustība pēdējos mēnešos ir, bet šīs izmaiņas ir knapi pamanāmas," atzina Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Rutkastem ir pieņēmums par to, kādēļ komercbankas depozīta likmes pagaidām var atļauties necelt.

"Komercbankas šobrīd ir ieņēmušas savas tirgus nišas un faktiski jūtas ļoti komfortabli. Nenotiek cīņa par tirgus daļām, par tirgus pārdali.

Šādā dinamiskā tirgū, līdz ar to ka centrālās bankas ceļ procentlikmes, faktiski arī komercbankām šīm likmēm vajadzētu pakāpeniski aiziet līdz depozīta likmēm."

Latvijas Bankas pārstāvis sagaida, ka saistībā ar šo fenomenu, tuvākajos ceturkšņos varētu strauji pieaugt komercbanku peļņas rādītāji.

"Augot likmēm, noteikti kaut kādā mērā bankas peļņa palielinās, bet tajā pašā laikā, kā es pieminēju, arī tas pieaugums ietekmē pašizmaksu šajā gadījumā bankai citiem pakalpojumiem un servisiem, ko mēs finansējam klientiem," skaidroja "Luminor" biznesa attīstības vadītāja Latvijā Jekaterina Ziniča.

Bez naudas noguldīšanas bankā ir vēl dažādas citas opcijas, kā ar saviem uzkrājumiem pelnīt. Un tomēr pat pie mazām depozīta likmēm Latvijā šī pakalpojuma izmantošana paliek arvien populārāka.

"Cilvēkiem ir tas, ka – es gribētu par termiņdepozītu saņemt vairāk, bet tajā pašā laikā, ja tas ir tik neizdevīgi, kāpēc klientu skaits palielinās?

Acīmredzami tāpēc, ka klienti saprot, ka viņi nosacītu naudas summu ir gatavi noguldīt arī ar šādiem nosacījumiem," sprieda "Swedbank" mediju attiecību vadītājs Jānis Krops. "Tas tomēr ir tā, kā ar investīciju jomu – jautājums ir: cik liela ir jūsu riska apetīte, cik lielu ieguvumu jūs gribat? Jo cilvēki, kas ir gatavi riskēt ar ļoti riskantiem aktīviem, apzinoties, ka viņi naudu var zaudēt, bet peļņas iespējas viņiem ir ļoti lielas uzreiz. Ir citi cilvēki, kas saka – es negribu riskēt nemaz, es gribu, lai labāk naudas vērtība nesamazinās, galvenais, ka es to nepazaudēju, bet es arī saprotu, ka mana peļņa būs vai nu niecīga, vai nekāda.''

ECB jau tuvākajā bankas padomes sēdē februāra sākumā spriedīs par bāzes procentlikmju pārskatīšanu. Iepriekš izskanējis, ka šīs likmes varētu atkal celt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti