Kredītņēmēju asociācija: «Nolikto atslēgu» princips – komercbanku trumpis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Nolikto atslēgu" princips ir Komercbanku asociācijas trumpis, jo tas darbojas tikai Maksātnespējas likuma ietvaros, un to var izmantot tikai cilvēks, kurš ar tiesas lēmumu atzīts par maksātnespējīgu. Tā Latvijas Kredītņēmēju asociācijas preses konferencē norādīja tās pārstāvis Aivars Rudi.

"Nolikto atslēgu" princips sabiedrībā netiek pareizi izprasts,  pauda Rudi. "Nolikto atslēgu" principa pretinieki argumentē, ka tas veicinās tiesisko nihilismu, un cilvēki ļaunprātīgi atteiksies no parādu atmaksas. Savukārt Rudi paskaidroja, ka „atslēgu nolikšanai” būs nepieciešams tiesas lēmums.

Likumu ar atpakaļ ejošu datumu, kas attiektos uz jau senāk noslēgtiem līgumiem ar bankām, nemaz nevarot pieņemt.

„Runāsim atklāti, tas ir Komercbanku asociācijas trumpis, tāpēc tas ir apzināts solis. Bet patiesība ir tāda, ka „nolikto atslēgu” princips darbojas tikai Maksātnespējas likuma ietvaros, tas nozīmē, ka to var izmantot tikai cilvēks, kurš ar tiesas lēmumu atzīts par maksātnespējīgu. Viņš nevar pildīt šīs saistības. Nevis negribu maksāt, kā tas ir Amerikā, un īpašumu atdodu, bet paliek vēl pieci. Latvijā tā nevar izdarīt. Tas nozīmē – ja cilvēks iet uz maksātnespēju, viņš tiešām zaudē visu savu naudu. Viņam nav mantas, viņam nav parādu,” skaidro Aivars Rudi.

Maksātnespējas likuma grozījumi Saeimā ir pieņemti otrajā lasījumā. Balsojums par galīgo - trešo - lasījumu, visticamāk, notiks maijā.

Iepriekš vēstīts, ka „nolikto atslēgu princips” paredz kredītņēmēja tiesības pārtraukt kredītmaksājumus  par mājokli, ja viņš vairs nespēj  tos segt, un nodot mājokli bankas īpašumā. Kritiķi jau izteikušies, ka šī norma mazinās banku spējas un vēlmi kreditēt iedzīvotājus.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti