Rīta Panorāma

Intervija ar Aiku Karapetjanu un Antu Aizupi

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektoru Māri Balodi

Ar ko jārēķinās ņemot kredītu?

Kredītņēmēju asociācija: Cilvēki joprojām nonāk grūtībās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ekonomiskā krīze lielu daļu sabiedrības ir iemācījusi piesardzīgi izturēties pret kredītu ņemšanu. Arī bankas šobrīd ir daudz piesardzīgākas hipotekāro kredītu izsniegšanā. Tikmēr Kredītņēmēju asociācijā stāsta, ka tā pa īstam nekas nav mainījies, jo cilvēki joprojām nonāk lielās kredītgrūtībās.

Visprātīgākais ieteikums, kā cilvēkiem izvairīties no problēmām ar kredītiem, ir tos vienkārši neņemt, ja vien tas ir iespējams. Tomēr vairumā gadījumu cilvēkiem nav izvēles. Piemēram, jaunām ģimenēm nav laika krāt 10 gadus naudu un tikai pēc tam iegādāties dzīvokli. Latvijas Kredītņēmēju asociācijā atzīst, ka nav sajūtas, ka ekonomiskā krīze būtu beigusies. Asociācijā joprojām katru dienu pēc palīdzības vēršas pieci līdz astoņi cilvēki, kuri vairs nespēj pildīt savas kredītsaistības. Kopš 2008.gada mainījies tikai tas, ka bankas kreditē krietni mazāk un rūpīgāk izvērtē, kam kredītu piešķirt.

"Briesmīgākais gadījums bija tāds, ka cilvēks bija aizņēmies naudu bankā "DNB" savam mājoklim un banka, gribēdama kārtīgi nodrošināties, ir paņēmusi septiņus galvotājus. Kad cilvēks nokļuva maksātnespējas situācijā, banka iesniedza prasību tiesā par parādu piedziņu, pārdeva īpašumu par summu, kas nosedza apmēram ceturtdaļu, un tiesas lēmums ir pret astoņām personām, kas ir parādā visu atlikumu," stāsta Latvijas Kredītņēmēju asociācijas valdes loceklis Aivars Rudi.

Asociācijā iesaka vairākas reizes padomāt, pirms cilvēks apņemas kādam galvot kredītu. Savukārt pašam kredītņēmējam, iegādājoties nekustamo īpašumu, ir rūpīgi jāvērtē, vai tiešām viņš ir gatavs 20, 30 vai pat 40 gadus no savas dzīves veltīt kredīta atmaksāšanai.

"Cilvēks, paņemot kredītu uz garu termiņu, iegūst to, ka viņš kredīta sākumā maksā tikai procentus. Visā pasaulē nav pieņemta prakse izsniegt mājokļu kredītus uz 35-40 gadiem, jo neviens pasaulē nespēj izvērtēt riskus, kas var rasties šādā periodā. Es baidos, ka cilvēks Latvijā nevar prognozēt, kas ar viņu notiks pēc diviem gadiem, kur nu vēl pēc 35," vērtē asociācijas pārstāvis Aivars Rudi. 

Latvijā bankas kredītus izsniedz uz tik ilgu laiku, jo pretējā gadījumā lielākā daļa sabiedrības vispār nevarētu atļauties iegādāties mājokļus.

Eksperti iesaka pirms līguma slēgšanas to rūpīgi izlasīt, par sliktu nenāktu konsultēties arī ar juristu. "Līgumi ir jālasa! Ja kaut ko nesaprot no līguma noteikumiem, jājautā bankas speciālistiem, lai izskaidro. Ja ir jautājumi par procentiem vai atmaksas termiņiem, vai par citām niansēm, tad ir jājautā un jārunā, lai būtu pilnīgi skaidrs, kādus dokumentus mēs parakstām un kādas saistības uzņemamies," sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Uzmanīgiem jābūt arī ar radinieku īpašumu ieķīlāšanu. Nonākot kredītgrūtības, var nākties zaudēt arī šo mantu. Tomēr vistrakākais, ko cilvēks var darīt, nespējot apmaksāt hipotekāro kredītu, ir aizņemties kādu no ātrajiem kredītiem, kur procentu likmes ilgtermiņā ir krietni augstākas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti