Kredītinformācijas birojs: Iedzīvotāji vairāk kavē nefinanšu uzņēmumu rēķinu apmaksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Privātpersonu kavēto maksājumu skaits nefinanšu nozaru uzņēmumiem pusgada laikā ir dubultojies, sasniedzot 305 000 neapmaksātu rēķinu, liecina “Kredītinformācijas birojs” (KIB) dati.

Biroja datu bāzē reģistrēto privātpersonu skaits ar kredītsaistību kavējumiem bankām un nebanku kreditētājiem pašlaik ir 97 000, bet ar kavētiem maksājumiem nefinanšu nozaru (telekomunikāciju, komunālo pakalpojumu u.c.) uzņēmumiem - 154 000. 

“Dati parāda šībrīža tendenci - privātpersonu skaits, kas kavē komunālos un visa cita veida maksājumus ir 1,5 lielāks nekā privātpersonu skaits, kuras kavē finanšu iestāžu maksājumus,” uzsvēra “Kredītinformācijas birojs” valdes loceklis Intars Miķelsons.

Kopš šī gada sākuma biroja datu apmaiņai ir pievienojušies vēl 23 datu piegādātāji, tostarp arī lielākās parādu piedziņas kompānijas, būtiski palielinot datu arhīvā fiksēto parādsaistību skaitu.

Šī gada pirmajā pusgadā arī dubultojies privātpersonu skaits, kuras aktīvi lieto kredītbiroja datu bāzi. KIB datu bāzi šobrīd aktīvi izmanto 20 000 privātpersonu. 

Biroja sistēmā apkopotās informācijas apjoms jau sasniedzis 1 000 000 unikālu ierakstu par privātpersonām, t.i., faktiski visiem ekonomiski aktīvajiem Latvijas iedzīvotājiem.  Kredītbiroja datu arhīvs satur 134 uzņēmumu informāciju, tostarp Uzņēmuma reģistra, Valsts ieņēmumu dienesta, “Latvenergo”, lielāko komercbanku un nebanku kreditētāju, kā arī namu apsaimniekotāju un citu uzņēmumu datus.

“Mūsu mērķis ir panākt, ka vienā datu arhīvā ir apkopota pilnīgi visa personas kredītvēsture, gan esošās, gan bijušās saistības. Tas ne vien atvieglotu uzņēmumu darbu, bet motivētu arī iedzīvotājus atbildīgāk attiekties pret savām saistībām un sekot līdzi savam personas kredītreitingam,” norāda KIB pārstāvis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti