Kredītiestādēm par noteiktiem klientiem reizi gadā būs jāsniedz informācija VID

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeima ārkārtas sēdē piektdien, 28. jūlijā, galīgajā lasījumā atbalstīja likuma "Par nodokļiem un nodevām" grozījumus, kas paredz pienākumu kredītiestādēm un citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem reizi gadā sniegt informāciju Valsts ieņēmumu dienestā (VID) par noteiktiem klientiem fiziskām personām.

Par likuma grozījumiem balsoja 55 deputāti, pret bija 14 parlamentārieši, bet 14 balsojumā atturējās.

Likuma grozījumi paredz, ka kredītiestādei un citiem, kas sniedz ar maksājumu kontu saistītus pakalpojumu, līdz 1. februārim būs jāiesniedz VID informācija par fizisko personu - Latvijas Republikas rezidentu, kuru konta debeta vai kredīta apgrozījums iepriekšējā gadā pārsniegs 15 000 eiro.

Ministru kabinetam būs nosaka kārtība, kādā VID sniedzama noteiktā informācija.

Finanšu ministrija lūdza noteikt šādu normu, lai veicinātu nodokļu maksātāju labprātīgu nodokļu samaksu. Šī norma Saeimas plenārsēdē gan raisīja opozīcijas partiju iebildumus. Partijas "No sirds Latvijai" deputāts Gunārs Kūtris norādīja, ka tādējādi VID būs dota iespēja skatīties katram līdzi, arī kā uz "potenciāliem noziedzniekiem".

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Vucāns (Zaļo un Zemnieku savienība) atzina, ka par šo priekšlikumu komisijā bija plašas diskusijas, taču komisija tomēr nolēma to atbalstīt. Premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība) Saeimas plenārsēdē solīja, ka "neviens cilvēks netiks nevajadzīgi traucēts". 

Kopumā darbs pie nodokļu reformas piektdien ritēja raiti un plašas debates nenotika. Līdzīgi kā ceturtdien opozīcijas priekšlikumi tika noraidīti. Tas koalīcijai arī tika pārmests debatēs, caurskatot grozījumus kredītiestāžu likumā, kas turpmāk liks bankām sniegt informāciju par darījumiem kontā virs 15 tūkstošiem eiro.

“Es cerēju, ka vairākums vismaz notēlos demokrātiju Saeimas plenārsēdēs un vismaz dažus opozīcijas priekšlikumus atbalstīs. Diemžēl atbalstīja tikai tos, ko paši ministri iestrādāja vai daži koalīcijas deputāti iestrādāja. Vēl smieklīgāka demokrātija ir no to opozīcijas deputātu puses, kuri savus labos priekšlikumus atsauc,” pauda Saeimas deputāts Gunārs Kūtris  (“No sirds Latvijai”).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti