Kravu pārvadājumi samazinās; vairāk pasažieru ostās un lidostā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2017. gada pirmo ceturksni, ar sauszemes un cauruļvadu transportu pārvadāto kravu apjoms ir samazinājies par 2,3 miljoniem tonnu jeb 7,7% un kravu apgrozība* – par 10,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Kravu pārvadājumi pa dzelzceļu samazinās, ar autotransportu – pieaug

Kravu pārvadājumi pa dzelzceļu samazinājās par 2,2 miljoniem tonnu jeb 15,4%, bet kravu apgrozība – par 10,5%. Ar autotransportu pārvadāto kravu apjoms pieauga par 0,4 miljoniem tonnu jeb 3%, bet kravu apgrozība samazinājās par 5,4%.

Pa maģistrālo naftas produktu cauruļvadu transportēto naftas produktu apjoms un kravu apgrozība samazinājās par 38,5%.

Ostās saglabājas kravu apgrozījuma kritums

No Latvijas ostām šogad pirmajā ceturksnī nosūtīja un ostās saņēma 15,6 miljonus tonnu kravu, kas ir par 15,9% mazāk nekā pērn pirmajā ceturksnī.

Nosūtītas un saņemtas kravas Latvijas ostās 2018. gada 1. ceturksnī: 

No ostām nosūtīja 13,5 miljonu tonnu kravu, kas ir par 20,3% mazāk nekā pērn pirmajā ceturksnī. Nosūtīto kravu apjoma samazinājumu noteica ogļu iekraušanas kuģos apjoma kritums par 1,6 miljoniem tonnu jeb 26,9% un naftas produktu samazinājums par 2 miljoniem tonnu jeb 36,9%.

Savukārt kuģos iekrautās labības un labības produktu apjoms pieauga par 45,2%, bet kokmateriālu apjoms – par 31,9%. Pieauga arī nosūtīto kravu konteineros un mobilo kravu apjoms attiecīgi par 4,6% un 17,8%.

Ostās saņemto kravu apjoms pieauga par 33,2%. No kuģiem izkrauto kravu konteineros un mobilo kravu apjoms pieauga attiecīgi par 3,3% un 20,5%, bet naftas produktu izkraušanas apjoms – par 47%.

Lidostā “Rīga” saņēma un no lidostas nosūtīja 6,2 tūkstošus tonnu kravu, kas ir par 33% vairāk nekā 2017. gada 1. ceturksnī.

Pasažieru skaits pieaug ostās un lidostā, sauszemes pārvadājumos samazinās

2018. gada 1. ceturksnī ar sauszemes pasažieru transportu pārvadāja 57,9 miljonus pasažieru, par 4,9% mazāk nekā pērn pirmajā ceturksnī.

Ar dzelzceļa transportu pārvadāto pasažieru skaits saglabājās iepriekšējā gada līmenī (pieaugums par 0%), bet ar regulārās satiksmes autobusiem un ar pilsētu elektrisko transportu pārvadāto pasažieru skaits samazinājās attiecīgi par 7,3% un 1,7%.

Ar prāmjiem Latvijas ostās iebrauca un no ostām izbrauca 207 000 pasažieru, kas ir par 15,7% vairāk nekā 2017. gada pirmajā ceturksnī.

Latvijas ostās ar pasažieru prāmjiem iebraukuši un izbraukuši pasažieri (tūkst. pasažieru):

Ar kruīza kuģiem Rīgas pasažieru ostā iebrauca 3,3 tūkstoši pasažieru jeb par 84,7% vairāk nekā pagājušajā gadā attiecīgajā laika periodā.

Lidostā “Rīga” ielidoja un no tās izlidoja 1,4 miljoni pasažieru, kas ir par 19,4% vairāk salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni. 

---

* Kravu apgrozību sauszemes un cauruļvadu transportā aprēķina tonnkilometros, summējot katras pārvadātās kravas partijas svara (tonnās) un tās pārvadājuma attāluma (kilometros) reizinājumus. Tonnkilometrs (tkm) – transporta mērvienība, kas raksturo vienas tonnas preču pārvadājumu viena kilometra attālumā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti