Dienas ziņas

Ventspilī un Valmierā – sporta pilotprojekti

Dienas ziņas

ĀCM turpina izplatīties

Terehovas robežkontrolpunktā veidojas rindas

Kravas auto rindas uz robežas ar Krieviju saista ar lielu ziedu kravu pieplūdumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Transporta līdzekļu rindu palielināšanās pie Latvijas-Krievijas robežas pēdējo nedēļu laikā saistīta to, ka palielinājies ziedu kravu daudzums, savukārt kaimiņvalsts atbildīgais kontrolējošais dienests nav novirzījis papildu resursus to kontrolei. Tā paziņojumā medijiem skaidro Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Latvijas pusē nekādas izmaiņas muitas dienesta darbā, kas ietekmētu robežšķērsošanas vietas caurlaidību, neesot veiktas veiktas. Izbraucot no Latvijas, robežu šķērso tik daudz transportlīdzekļu, cik tiek ielaisti attiecīgajā robežšķērsošanas vietā Krievijas pusē.

Rindu palielināšanās tiek skaidrota galvenokārt ar ekonomiskās aktivitātes kāpumu, kam ir sezonāls raksturs. Saskaņā ar Krievijas Federācijas Federālā muitas dienesta neoficiāli sniegtu informāciju viens no faktoriem, kas ir ietekmējis rindu veidošanos, ir kravu ar ātrbojīgām precēm, proti, ziediem, skaita palielināšanās, ņemot vērā tuvojošos svētkus. Lai gan šādu kravu skaits ir būtiski palielinājies, atbildīgais kontrolējošais dienests nav novirzījis papildu resursus to kontrolei, kā rezultātā veidojas rindas.

Tāpat tiek norādīts uz Krievijas robežsardzes dienesta pastiprinātu robežšķērsošanas noteikumu ievērošanas kontroli uz Krievijas-Baltkrievijas robežas. Saskaņā ar VID rīcībā esošo neoficiālo informāciju Eiropas Savienības pārvadātājiem un citām personām tiek ierobežota iespēja šķērsot Baltkrievijas-Krievijas valsts robežu, līdz ar to starptautiskā autosatiksme tiek novirzīta caur Latvijas teritoriju. Tas būtiski ietekmē autotransportlīdzekļu plūsmas pieaugumu uz Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežām. 

Tikmēr Latgales Reģionālā televīzija norāda, ka Krievijas muitas dienests par rindu iemeslu min pēdējā laikā lielu dokumentu viltojumu skaitu, tādēļ stingri pārbauda kravas auto un preču dokumentus. Latvijas muitas pārstāvji skaidro, ka kopš embargo ieviešanas Latvijai ar Krieviju ir vienošanās – diennakts laikā cauri robežai ir jālaiž 400 kravas auto. Šobrīd Krievija puse šo vienošanos neizpilda, skaidrojot to ar pastiprinātu pārtikas preču pārbaudi, un diennaktī caur robežkontroles punktu iziet 200 mašīnas.

“Rindas vairāk veidotas tieši embargo preču ietvaros. Kā pamato viņi, tieši viņiem ir pastiprināta kontrole precei, jo daudz preču tiek ievestas ar viltotiem izcelsmes dokumentiem, līdz ar to viņi pastiprināti pārbauda šīs preces, ātri bojājošās preces. Līdz ar to viņiem ir vēl lielāks slogs to pārbaudei,” stāsta robežpunkta “Terehova” virsuzrauga vietnieks Gunārs Zambars.

VID aicina pārvadātājus, kas ved preces uz Krieviju, izmantot muitas kontroles punktu “Grebņeva”, kur rindā gaida salīdzinoši neliels skaits kravas automašīnu. 

VID un “Latvijas Valsts ceļi” aplēsuši, ka rindā atrodas aptuveni 630 automašīnas. Visi tranzīta stāvlaukumi ir pārpildīti, un šoferi nomākti.

“Neviens jau nezināja, ka te rindas. Piecas dienas stāvi,  mēs visi esam jau bez degvielas, nezinām, vai tiksim tālāk. Kur ņemt degvielu? Es atbraucu, biju 930. rindā! Neviens neko nedara, lai situāciju risinātu,” saka šoferis Andrejs no Kaļiņingradas. - “Mūs nelaiž caur Baltkrieviju, tranzīts ir aiztaisīts ciet. Un visi brauc caur šejieni,” atklāj šoferis Sergejs no Lietuvas. - “Krievijas pusē pastiprinātā pārbaude.  Varu tikai vienu pateikt – kaut kas nopietns  ir noticis Krievijas pusē. Vēl stundas 15 paies, kamēr tikšu Krievijā,” saka Leonīds no Lietuvas.

Ziņots, ka uz Latvijas–Krievijas robežas atkal izveidojušās milzīgas kravas automašīnu rindas. Uz Terehovas robežpārejas punkta kravas auto prognozētais gaidīšanas laiks sasniedzis 63 stundas. Šādas rindas februārim un martam nav raksturīgas, un Krievijas autopārvadātāji situācijā vaino Krievijas varas iestādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti