Kravas auto rindas uz Latvijas-Krievijas robežas pazudušas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sestdienas, 26.decembra, rītā iebraukšanu Krievijā uz austrumu robežas Latvijā gaidīja vien dažas kravas automašīnas, kuru pārbaudes prasīs ne vairāk kā stundu laika. Salīdzinājumam - vēl desmit dienas iepriekš rindā bija 400 auto, kam uz robežas nācās gaidīt teju divas diennaktis. Būtiski ir sarucis arī Krievijas Federācijā šā gada decembrī pārbaudīto kravas auto skaits, salīdzinot ar šo laika posmu pirms gada, raksta Rus.lsm.lv.

26.decembra rītā, kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldē pieejamā informācija, Latvijā austrumu pierobežā pārbaudes iebraukšanai Krievijā gaidīja vien piecas kravas automašīnas. Grebņevas robežkontroles punktā kravas auto rindas nebija vispār, kas ir visai ierasti šajā Ziemassvētku laikā.

Tomēr netipiski mazas kravas auto rindas novērotas arī iepriekšējās dienās, piemēram, 22.decembrī Terehovas muitas kontroles punktā rindā gaidīja 90 auto, bet 23.decembrī – 100 auto. Latgales muitas kontroles punktu daļas vadītāja vietnieks Guntars Kokins vairāk nekā nedēļu pirms svētkiem Rus.lsm.lv prognozēja, ka 20.-22.decembrī pierobežā rindā gaidīs vidēji 450 kravas auto.

Taču šī prognoze nepiepildījās – Rus.lsm.lv fiksēja, ka lielākā kravas auto rinda Terehovas robežkontroles punktā bijis 12.-14.decembrī. Šajā laikā pārbaudi 40-42 stundas rindā gaidīja 320-400 kravas auto.

Saskaņā ar Rus.lsm.lv aprēķiniem, kas balstīti uz VID Muitas pārvaldes datiem, kravas auto plūsma no vai caur Latviju uz Krieviju šajā gadā kopumā ir būtiski sarukusi. Pērn, kad abpusējās Krievijas un ES sankcijas jau bija spēkā, no 1.līdz 24.decembrim, Krievijā caur Terehovas un Grebņevas kontroles punktu iebrauca 10 455 kravas auto, bet šajā laika posmā šogad – 8803.

Tādējādi kravas auto plūsma sarukusi par 15,7%. Latvijas preču eksports uz Krieviju šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar šo laika posmu gadu iepriekš, sarucis par 24,5% - no  778,66 miljoniem eiro pērn līdz 588,34 miljoniem  eiro šogad, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt Krievijas preču imports ir nedaudz pieaudzis – no 733,35 miljoniem eiro līdz 743,35 miljoniem eiro jeb par 1,4%. Divu gadu laikā – salīdzinot tirdzniecību šā gada deviņos mēnešos ar šo laika posmu 2013.gadā – abi rādītāji ir ievērojami sarukuši, proti, eksports uz Krieviju par 27%, bet imports no Krievijas – par 4%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti