Rīta Panorāma

Intervija ar premjeri Laimdotu Straujumu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Viktoriju Gribusti

Policija aicina seniorus būt piesardzīgiem

Krāpnieki piekopj dažādas shēmas un apvārdo seniorus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijā turpina uzdarboties krāpnieku bandas, kuru mērķis ir izvilināt naudu no gados vecākiem cilvēkiem. Policijai zināmas krāpnieku ierastākās shēmas, lai tiem izdotos apvārdot seniorus. Cilvēkiem nevajadzētu uzticēties svešiniekiem, lai arī tie izklausās pietiekami pārliecinoši.

Pagājušajā gadā policija fiksējusi vairāk kā 2000 gadījumu, kad no cilvēkiem mēģināts izkrāpt naudu. Statistika par to, cik no šiem gadījumiem saistīti ar gados veciem iedzīvotājiem, diemžēl nav, taču drošības iestādes atzīst, ka nereti krāpnieki par saviem upuriem izraugās tieši pensionārus.

"Visa informācija, ko mēs sniedzam, bieži vien netiek ņemta vērā, jo situācijā, kad cilvēks sastopas ar krāpnieku, viņš vairs nav spējīgs izvērtēt. Tāpēc primārais būtu bērniem ar saviem vecākiem un vecvecākiem šīs situācijas pārrunāt un vienoties, ja ir kaut kas aizdomīgs, tad viņi tomēr sazinās," Latvijas Televīzijai pastāstīja Valsts policijas (VP) pārstāvis Andis Rinkevics.

Veidi, kā tiek izkrāpta nauda, ir dažādi. Ir gadījumi, kad no senioriem izdodas izvilināt pat vairākus tūkstošus eiro.

"Ir krāpnieki, kuri zvana uz fiksēto tālruni, pietiekami ilgi runā, izdibina personīgu informāciju un pēc tam to izmanto, lai izkrāptu naudu. Parasti tie ir it kā radinieki, kuri cietuši negadījumā un kuriem ir nepieciešama steidzama ārstēšanās vai samaksāt kukuli, lai problēma atrisinātos," situāciju raksturo VP pārstāvis Rinkevics.

Krāpnieki izdomā arvien jaunus veidus, kā tikt pie kārotā, un nebaidās arī atklāti rādīt savu seju. Diemžēl bieži vien seniori policijai pēc notikušā nespēj aprakstīt noziedznieku izskatu.

"Uz ielas satiek cilvēku un palīdz samainīt naudu. Šādā veidā nepazīstams cilvēks kopā ar pensionāru jau dodas uz viņu mājām, kur nonākot, vai nu apzog, vai izvilina naudu. Un trešais virziens ir, ka nereti cilvēki izliekas par sociālajiem darbiniekiem un tādā veidā, izmantojot cilvēku uzticību, izkrāpj naudu vai nozog vērtslietas," dažādus krāpšanas veidus skaidro VP pārstāvis Rinkevics. 

Vienīgais veids, kā izvairīties no krāpniekiem, ir nekādā gadījumā neuzticēties svešiniekiem, lai arī cik pārliecinoši viņi runātu.

Krāpniekiem pat izdevies izkrāpt naudu no kādas kundzes par it kā viņas dēla izraisītu ceļu satiksmes negadījumu, lai gan sievietei nemaz dēla nav bijis. Policija aicina par krāpšanas mēģinājumiem nekavējoties ziņot, jo tikai šādā veidā iespējams ātri aizturēt vainīgos.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti