Dienas ziņas

Ziemeļkurzemē atjauno elektrotīklu

Dienas ziņas

Latgales zoodārza projektus novērtē Eiropā

Finanšu instruments laukos – krājaizdevu sabiedrības

Krājaizdevu sabiedrības Siguldas apkaimē kļūst arvien populārākas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Laukos aizvien būtiskāku nozīmi iegūst kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības, kas ir  alternatīva bankām un citām kredītiestādēm. Īpaši to izjūt uzņēmēji, kuriem tajās pieejamie līdzekļi ir ātrāks un izdevīgāks risinājums attīstībai. Krājaizdevu sabiedrības reizē pilda arī sociālās funkcijas, piemēram, kā bankomāti, kur to nav, vai krīzes situācijās, kad pašvaldībai ir ierobežotas iespējas palīdzēt saviem iedzīvotājiem.  

Pirms pieciem gadiem Siguldas novada Allažu pagastā astoņu dzīvokļu mājai virpuļviesulis norāva jumtu. Tā kā dzīvokļi ir privatizēti, likumiski pašvaldība varēja palīdzēt tikai ar vienreizēju pabalstu iedzīvotājiem, taču ne līdzfinansēt jumta atjaunošanu.

Ņemot vērā, ka arī bankas neuzdrošinās izsniegt kredītu tik mazām iedzīvotāju grupām, risinājums bija pašu krājaizdevu sabiedrība "Allažu saime'', kurā pašvaldība kā tās biedrs ieguldīja naudu tieši šim mērķim. "Termiņnoguldījumā uz nelieliem procentiem ar tādu nosacījumu, ka iedzīvotāji var no krājaizdevu sabiedrības arī par tikpat nelieliem procentiem paņemt aizdevumu, lai kopīgi vienotos un uzliktu jumtu," stāsta Siguldas novada Allažu pagasta pārvaldes vadītāja Vija Vāvere.

Caur krājaizdevu sabiedrību pašvaldība atbalstījusi iedzīvotājus arī citās situācijās, un Allažu pagastā, kur nav bankomātu, reizē tā arī kase skaidras naudas izņemšanai. "Allažu saimes" nozīmi uzsver arī Siguldas pagasta augļkopis Jānis Zilvers. Esot tās biedram, ar izdevīgākie nosacījumiem var gan naudu noguldīt, gan arī saimniecības attīstībai to aizņemties, nekā tas ir bankās, kas nereti kredītus vispār atsaka.

"Pirmā interese arī pašiem aizņemties radās tad, kad nācās realizēt lielāka apjoma Eiropas Savienības projektus, kur vajadzīgs gan priekšfinansējums, gan arī savas daļas maksājums," stāsta Zilvers. Viņa saimniecībā ar krājaizdevu sabiedrības atbalstu nu uzbūvēta augļu noliktava, bet dēls uzsācis bezalkoholisko dzērienu ražošanu.

"Allažu saimes" vadība piebilst, palīdzēts ir daudziem, un tāds arī pamatā krājaizdevu sabiedrību mērķis - veicināt attīstību. Būtiska loma kopējam naudas katlam bija krīzes gados, kad daudziem uzņēmējiem draudēja bankrots. "Mēs kādiem 33 uzņēmējiem palīdzējām. Ja nebūtu mūsu, nebūtu viņu. Tad vismaz 150 cilvēkiem būtu jāmeklē darbs Īrijā vai Anglijā, bet viņi šodien ir šeit," teica "Allažu saime" valdes priekšsēdētājs Ēriks Čoders.

"Allažu saimei'' šis ir 16. darbības gads, un ārpus Rīgas lauku reģionos tā šobrīd ir lielākā kooperatīvā krājaizdevu sabiedrība.  Biedru skaits tajā jau ap 900, kas ir gan Siguldas, gan apkārtējo novadu privātpersonas un uzņēmēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti