Krabju zvejas asociācijas vadītājs Šmits: Latvijai ir visas iespējas uzvarēt strīdā ar Norvēģiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai gan Latvija zaudēja Eiropas Savienības (ES) Tiesā sniega krabju zvejas lietā, valstij ir visas iespējas uzvarēt Starptautiskajā šķīrējtiesā Hāgā strīdā ar Norvēģiju par tiesībām zvejot sniega krabjus Svalbārā, uzskata Eiropas Krabju zvejas asociācijas prezidents Didzis Šmits.

Šmits intervijā Latvijas Radio stāstīja, ka ES Tiesā Latvija vērsās pret Eiropas Komisiju par nepietiekamu dalībvalsts interešu aizstāvību. Taču pati EK atzinusi, ka Latvijai strīdā ar Norvēģiju ir taisnība, stāstīja Šmits.

Viņš norādīja, ka Latvijai ir visas iespējas vērsties šķīrējtiesā Hāgā un ir spēcīgi argumenti un juridiskie atzinumi, lai šo tiesu uzvarētu.

Un, ja Latvija uzvarēs tiesu Hāgā, tad tiesas izdevumi ES Tiesā, kuri tagad jāsedz Latvijai, “būs segti ar uzviju”, sacīja Šmits.

 KONTEKSTS:

Norvēģijas varas iestādes 2017. gada janvāra sākumā arestēja Latvijas uzņēmumam SIA "North Star LTD" piederošu zvejas kuģi "Senator", kas atbilstoši iepriekš noslēgtiem līgumiem zvejoja sniega krabjus Svalbāras (Špicbergenas) ūdeņos.

Norvēģija izvirzīja kuģa īpašniekam pretenzijas par zvejas noteikumu pārkāpumu, ko Latvijas kuģa īpašnieks neatzina, norādot, ka sniega krabju zveja Svalbāras ūdeņos notikusi atbilstoši 1920. gadā Parīzē noslēgtajam starptautiskajam līgumam, kas pieņemts pēc ES regulas prasībām.

Pērn gada sākumā pieņemtais Norvēģijas Augstākās tiesas lēmums Latvijas sniega krabju zvejas kuģim "Senator" ir nelabvēlīgs un liedz zvejot Svalbāras ūdeņos.

Pēc incidenta Latvijas Ārlietu ministrija iesniedza notu Norvēģijas vēstniecībai ar lūgumu atbrīvot kuģi, kā arī netraucēt zveju, kas notiek saskaņā ar starptautisku vienošanos. Tikmēr Norvēģijas vēstnieks Latvijā Steinars Ēgils Hāgens akcentēja, ka Norvēģijai ir iespēja licencēt sniega krabju zveju tās kontinentālajā šelfā, jo ES un Latvija šādas licences bez Norvēģijas zināšanas izsniegt nevar.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti