KP soda 26 uzņēmumus par ilgstošu konkurences kropļošanu iepirkumos; sods - divi miljoni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Konkurences padome (KP) sodījusi 26 uzņēmumus par ilgstošu konkurences kropļošanu, sadārdzinot cenas kopumā vairāk nekā 300 iepirkumos, ko rīkojuši valsts un privāti uzņēmumi, vēsta KP.

Kopējais sods minētajiem uzņēmumiem noteikts 2 011 557 latu apmērā. Sodītie uzņēmumi ir saistīti ar energobūvniecību. Tostarp lielāko sodu ir saņēmis „Vidzemes energoceltnieks” - 471 106 latus. Sodīto uzņēmumu vidū ir arī „Latvijas energoceltnieks” (LEC), kuram KP noteikusi 309 362 latu sodu.

Ievērojamu naudas sodu maksās arī SIA „Empower” un SIA „RIO” attiecīgi vairāk nekā 303 000 latu un vairāk nekā 194 000 latu.

Karteļa darbībās iesaistīti 25 energobūvniecības uzņēmumi. Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama norāda, ka vairāki uzņēmumi iesaistījušies rekordlielā karteļdarījumi skaitā.

Pēc KP secinātā, aizliegtas vienošanās dēļ konkurence ir deformēta 316 Latvijas energokompānijas „Latvenergo” un tās meitas uzņēmuma „Sadales tīkls” iepirkumos, trīs dzelzceļa uzņēmuma „Latvijas dzelzceļš” iepirkumos, divos naftas un naftas produktu cauruļvadu pārvaldītāja „LatRosTrans” iepirkumos un vienā ceļu būves uzņēmuma „Binders” iepirkumā. Šie pasūtītāji iegādājās elektroietaišu būvdarbus un elektromontāžas būvdarbus, kas pārsvarā īstenoti Latgalē un Vidzemē. Iepirkumu summas svārstījās no 1,5 līdz 100 tūkstošiem latu.

Pēc konkurences uzraugu skaidrotā, aizliegtā vienošanās izpaudās tā, ka pretendents, kuram vienošanās dēļ bija paredzēts uzvarēt, citiem pretendentiem nosūtīja jau sagatavotas tāmes vai norādes par to, kādas cenas tiem jāpiedāvā, vai arī iepazīstināja pārējos pretendentus pats ar savu tāmi, lai pārējie cenas veidotu lielākas.

KP norāda, ka tā sodus ir piemērojusi atbilstoši pārkāpuma ilgumam un kaitējuma būtiskumam. Sods ir aprēķināts procentos no uzņēmuma iepriekšējā finanšu gada apgrozījuma. Attiecīgi lielāks sods ir piemērots uzņēmumiem, kas piedalījās vairākos „kartelizētajos” iepirkumos.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts Latvijas Radio raidījumā „Krustpunkti” atzina, ka KP paveicis labu darbu. Tomēr viņš arī ir licis izvērtēt „Latvenergo” un AS „Sadales tīkls” amatpersonu atbildību. „Lai šādas lietas atklātu, KP arī pastāv. Tas ir labs darbs no KP viedokļa (..) Es esmu nekavējoši uzdevis veikt [„Latvenergo” un AS „Sadales tīkls”] amatpersonu atbildību,” teica Pavļuts.

Vaicāts, vai kāda amatpersona varētu zaudēt savu amatu, Pavļuts bija atturīgs. „Grūti vērtēt to, ko es esmu dzirdējis tikai virsrakstu līmenī,” norādīja Pavļuts.

KP iepriekš norādīja, ka projektu pasūtītāji un energouzņēmumu sadarbības partneri AS „Sadales tīkls”/AS „Latvenergo” „ignorēja acīmredzami neloģiskas sakritības pretendentu piedāvājumos”. AS „Sadales tīkls”/AS „Latvenergo” pārstāvjiem bija cieši kontakti ar atsevišķiem iepirkumu pretendentiem. Savukārt AS „Sadales tīkls”/AS „Latvenergo” prasības pēc noteikta pretendentu skaita veicināja konkurences imitāciju.

KP uzsver, ka sākotnējo informāciju par iespējamo pārkāpumu KP ieguva no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti