KP: Rīgai nav šķēršļu atsaukt atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Konkurences padome (KP) neredz juridiskus šķēršļus iepriekš noslēgto atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumu atsaukšanai Rīgā, otrdien, 10. septembrī, žurnālistiem sacīja KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

"Rīgas pašvaldības vadībai ne vēlāk kā līdz 12. septembrim jāinformē atkritumu [apsaimniekošas] uzņēmumi, ka iepriekšējie līgumi ir spēkā, jo koncesijas līgums ir apturēts," pauda Ābrama. Viņa sacīja, ka Latvija, iestājoties Eiropas Savienībā, ir apņēmusies nodrošināt konkurenci, tādēļ KP lēmums ir tiesisks regulējums. Rīgas domei ir gan tiesības to apstrīdēt tiesā, un Ābrama pieļāva, ka tas arī tiks darīts.

KP pieņēmusi lēmumu noteikt pagaidu regulējumu. Tas paredz, ka Rīgas pilsētai un uzņēmumam "Getliņi EKO" nekavējoties jāaptur koncesijas līguma izpilde no noslēgšanas brīža daļā, kas skar nešķiroto un dalīto sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu, kā arī pašvaldībai līdz 12. septembrim jāatsauc atkritumu apsaimniekošanas līgumu uzteikumi un jāiesniedz KP plāns, kādā tiks nodrošināta konkurences noteikumu ievērošana.

Tāpat KP pagaidu regulējums nosaka, ka Rīgas pašvaldībai un "Getliņu EKO" jāatturas no darbībām, kas pielīdzināmas "Līguma par Eiropas Savienības darbību" iespējamiem pārkāpumiem, kā arī jāinformē atkritumu radītāji par sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem, ar kuriem Rīgai bija noslēgti līgumi pirms koncesijas līguma noslēgšanas.

"[Esam] informējuši [Rīgas domes priekšsēdētāju Oļegu] Burovu par mūsu redzējumu. Šobrīd pašvaldība atjauno sarunas ar iepriekšējiem pakalpojuma sniedzējiem," teica Ābrama.

Ābrama par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā
00:00 / 01:13
Lejuplādēt

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "Clean R" savukārt paudis gatavību pēc 15. septembra Rīgā izvest atkritumus.

“Mēs esam lielākais atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums gan valstī, gan Rīgā. Jau šobrīd izvedam vairāk nekā 60% no kopējā atkritumu apjoma Rīgā. Mūsu rīcībā ir 60 no 80 galvaspilsētā nepieciešamajām atkritumu izvešanas mašīnām un vajadzīgie cilvēkresursi. Rīgā strādājam jau vairāk nekā 70 gadus. Esošā situācija nav nekas neatrisināms – tiekot galā ar juridiskiem jautājumiem, esam gatavi nekavējoties sākt gatavoties tam, lai svētdien izvestu atkritumus Rīgā,” norādīja "Clean R" izpilddirektors Valerijs Stankevičs.

KONTEKSTS:

15. septembrī Rīgā bija paredzēts mainīt atkritumu apsaimniekotāju – četru kompāniju vietā atkritumus izvestu “Tīrīga”, kurai Rīgas dome bija paredzējusi uzticēt šo darbu uz 20 gadiem.

Taču Konkurences padome iebilda pret šādu monopolu un nepilnu nedēļu pirms atkritumu izvedēju maiņas liedza “Tīrigai” pagaidām sākt darbus Rīgā. Vienlaikus konkurences uzraugi likuši pagaidām turpināt līgumu ar līdzšinējiem atkritumu izvedējiem.

Rīgas mērs Oļegs Burovs pauda bažas, vai tas būs iespējams. Tikmēr par nozari atbildīgai ministrs pieprasījis Rīgas domei pašvaldības rīcības plānu. Ministrs un atbildīgas Saeimas komisijas vadītājs pieļauj, ka Rīga netiks galā, valstij būs jāiesaistās.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") aicinās Ministru kabinetu izsludināt ārkārtējo situāciju Rīgas pašvaldībā saistībā ar izveidojušos krīzi sadzīves atkritumu apsaimniekošanas jomā galvaspilsētā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti