KP piemēro 0,7 miljonu eiro sodu «Depo Diy» par nepilnīgas informācijas sniegšanu karteļa izmeklēšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Konkurences padome (KP) šā gada 21. novembrī nolēma piemērot 701 811 eiro naudas sodu būvmateriālu tirgotājam SIA "Depo Diy" par nepilnīgas informācijas sniegšanu mazumtirgotāju karteļa lietas izmeklēšanas laikā, informēja KP  pārstāve Paula Vilsone. 

KP no 2015. līdz 2017. gadam izmeklēja četru būvmateriālu tirgotāju un divu būvmateriālu ražotāju aizliegtu vienošanos. 2017. gadā KP konstatēja ilgstošu cenu saskaņošanu un mākslīgi paaugstināta cenu līmeņa uzturēšanu un piemēroja naudas sodus kopumā 5,8 miljonu eiro apmērā. Saistībā ar šo KP lēmumu pašlaik notiek tiesvedība.

Konkurences uzraugs norādīja, ka pārkāpuma lietas izmeklēšanas laikā SIA "Depo Diy" likumā noteiktajā kārtībā sniedza paskaidrojumus par KP iegūtajiem pierādījumiem. Pēc izmeklēšanas noslēgšanas un gala lēmuma pieņemšanas KP konstatēja, ka uzņēmuma sniegtie paskaidrojumi iestādē nav bijuši pilnīgi.

Uzņēmumam piemērots 701 811 eiro naudas sods, jo neesot sniegta pilnīga informācija par e-pastu saraksti 2007. un 2009. gadā.

"Izmeklēšanas laikā SIA "Depo Diy" nevarēja komentēt uzņēmuma konkrētas e-pasta sarakstes to senuma dēļ, kamēr vairākus gadus vēlāk tiesvedības laikā par šīm pašām sarakstēm sniedza detalizētus paskaidrojumus. Uzņēmums lietas izmeklēšanas laikā nebija arī izmantojis iespēju precizēt un attiecīgi papildināt iestādei sākotnēji sniegtos paskaidrojumus," norādīja KP.

Tikmēr SIA "Depo Diy" paziņojumā medijiem norādījis, ka uzņēmums šo KP lēmumu uzskata par nepamatotu un sodu pārsūdzēs Administratīvajā apgabaltiesā.

"Uzņēmums noraida jebkurus pārmetumus par nepatiesas vai nepilnīgas informācijas sniegšanu KP. Lēmums par soda naudas piemērošanu pieņemts vairāk nekā divus gadus pēc tam, kad "Depo" uzsāka tiesas procesu, lai atzītu KP lēmumu par to, ka uzņēmums piedalījies kartelī, par prettiesisku un nepamatotu. Tiesvedība notiek joprojām, un lēmumu par naudas sodu KP pieņēma vairākas dienas pirms kārtējās tiesas sēdes šā gada 3. decembrī. To uzņēmums uztver kā centienus ietekmēt "Depo" aizstāvības pozīciju, lieciniekus un tiesu, vājinot arī uzņēmuma tēlu un reputāciju," paziņojumā norāda "Depo" pārstāvji.

KONTEKSTS:

KP 2017. gada rudenī par aizliegtu vienošanos būvmateriālu tirgotājiem SIA "Depo Diy", AS "Kesko Senukai Latvia" un SIA "Tirdzniecības nams “Kurši"" piemēroja 5,8 miljonus eiro naudas sodu. Tostarp "Depo" piemērots naudas sods 3 718 323 eiro, "Tirdzniecības nams "Kurši"" 1 145 077 eiro, bet "Kesko Senukai Latvia" 920 618 eiro apmērā.

Pirms šī lēmuma ar SIA "Knauf" un SIA "Norgips", kā arī SIA “Krūza” tika noslēgti administratīvie līgumi, kas paredzēja izbeigt tiesisko strīdu un samaksāt naudas sodu kopumā 1,6 miljonu eiro apmērā. Tikmēr būvmateriālu tirgotājs SIA "Depo Diy" nepiekrita sev izvirzītajām apsūdzībām un solīja izmantot visas likumā paredzētās tiesības aizstāvībai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti