KP pētījusi pašvaldību lomu komercdarbībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Konkurences padome (KP) šodien nākusi klajā ar rezultātiem pētījumam par negodīgas konkurences riskiem, kas rodas, pašvaldībām iesaistoties komercdarbībā. Konkurences padomes uzmanības lokā pērn nonāca atkritumu saimniecība Saulkrastos un Rīgas pašvaldības plānotā iesaistīšanās fasētā ūdens tirgošanā, kā arī citi gadījumi.

Galvenokārt pašvaldības vēlas darboties jomās, kur pieejama Eiropas nauda un kur ir liels apgrozījums, piemēram, siltumapgāde, ūdens ieguve un attīrīšana, atkritumā savākšana.

Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama iepazīstināja ar SIA "Deloitte Latvia" veiktā pētījuma rezultātiem, kā arī Konkurences padomes slēdzienu un rekomendācijām situācijas uzlabošanai.

Savukārt LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un LTRK biedri informēja par problēmām uzņēmējiem, kuri konkurē ar pašvaldību sniegtajiem pakalpojumiem un ražotajām precēm.

Pēc KP pasūtījuma veiktā pētījuma rezultāti apliecina, ka tikai trīs no Latvijas 119 pašvaldībām nav izveidojušas nevienu kapitālsabiedrību. 11 pašvaldībām ir kapitāldaļas vismaz vienā kapitālsabiedrībā, 67 pašvaldībām - 5. Savukārt 28 pašvaldības ir kapitāldaļu īpašnieki līdz pat desmit kapitālsabiedrībās. Latvijā kopumā reģistrētas 417 kapitālsabiedrības, kuru dalībnieks ir pašvaldība, no tām 310 kapitālsabiedrībās pašvaldība ir vienīgais dalībnieks.

Visvairāk ar komercdarbību Latvijā nodarbojas Rīgas pilsētas pašvaldība, kurai ir 32 kapitālsabiedrības. Rīgai seko Liepājas pilsētas pašvaldība ar 22 kapitālsabiedrībām un Jelgavas pilsēta ar 15.

Jau ziņots, ka Konkurences padome (KP) pētījumā par konkurences apstākļiem tirgū un konkurences situāciju pēc pašvaldību iesaistīšanās komercdarbībā novērtēja pašvaldības uzņēmumu izveides nepieciešamību un to darbības ietekmi uz konkurenci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti