Dienas ziņas

Ielas rekonstrukcija Tukumā pārsteidz iedzīvotājus

Dienas ziņas

Vai par Ičas upes piesārņošanu tiks sākta kriminālvajāšana?

Konkurences padome soda divus IT uzņēmumus

KP par tirgus sadali ar 64 000 eiro soda «FMS Software»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

2013.gada nogalē Konkurences padome (KP) nolēma piemērot 64 tūkstoš eiro sodu vienam no lielākajam grāmatvedības programmu izstrādātājam Latvijā – SIA „FMS Software". Uzņēmums vairāk nekā piecus gadus ierobežoja konkurenci starp izplatītājiem, kas Latvijā tirgo grāmatvedības programmas Horizon (iepriekš Apvārsnis) un Horizon Start (iepriekš Uvis).

Pārbaudot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sniegto informāciju, KP konstatēja, ka SIA „FMS Software" līgumos ar izplatītājiem iekļāvusi nosacījumu, kas ierobežo to iespējas savstarpēji konkurēt par klientiem. Ja viens izplatītājs bija uzsācis sarunas ar potenciālo klientu, tas šo klientu uz noteiktu laiku „rezervēja" un SIA „FMS Software" ierobežoja citu izplatītāju iespējas uzrunāt konkrēto klientu.

Kā norāda KP, ievērojot minēto līguma nosacījumu, izplatītājiem nebija iespēju cīnīties par klientiem, piedāvājot tiem zemākas cenas vai labākus nosacījumus gan attiecībā uz programmu iegādi, gan pēcpārdošanas pakalpojumiem, piemēram, tiešo lietotāju – grāmatvežu – konsultēšanu.

Šāda rīcība saskaņā ar Konkurences likumu uzskatāma par aizliegtu vienošanas, sadalot tirgu un ierobežojot pircēju izvēles iespējas.

SIA „FMS Software" izstrādāto programmu Horizon un HorizonStart izplatīšana notiek caur dīleru tīklu, kas pārklāj visas Latvijas teritoriju. Ar šīs programmatūras tirgošanu gan dīleriem, gan gala klientiem nodarbojas SIA „FMS". Tā kā uzņēmumu SIA „FMS Software" un SIA „FMS" darbība ir cieši saistīta un Konkurences likuma izpratnē tie uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku, naudas sods SIA „FMS Software" uzlikts solidāri kopā ar SIA „FMS".

Tā kā konstatētā konkurences ierobežojuma iniciators bija programmatūras izstrādātājs, KP lēma programmatūras izplatītājiem sodu nepiemērot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti