KP konstatē būtiskas problēmas līgumsodu piemērošanas kārtībā starp tirdzniecības ķēdes dalībniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Konkurences padome (KP) tirgus uzraudzībā konstatējusi, ka mazumtirgotāju un piegādātāju ikdienas sadarbībā būtiska problēma ir netaisnīgu un nepamatotu sankciju piemērošana, kas saistīta ar mazumtirgotāju un to piegādātāju nelīdztiesīgām attiecībām, informēja KP.

Tirgus uzraudzībā KP vērtēja sankciju piemērošanu mazumtirgotāju un piegādātāju ikdienas sadarbībā, balstoties uz KP konstatēto sankciju piemērošanas problemātiku Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā. Veicot izpēti, KP pieprasīja informāciju no astoņiem mazumtirgotājiem, analizējot iesniegtos piegādes līgumus, kas noslēgti starp mazumtirgotājiem un piegādātājiem, papildus gūstot informāciju arī no 13 piegādātājiem un piegādātāju asociācijām, kas apvieno lauksaimniecības un pārtikas preču piegādātājus.

KP konstatē būtiskas problēmas līgumsodu piemērošanas kārtībā starp tirdzniecības ķēdes dalībniekiem
00:00 / 02:07
Lejuplādēt

KP uzsvēra, ka līgumos nav pārkāpts Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likums, taču mazumtirgotāju rīcība balansē uz riska robežas, un tas, kas padomei šķitis nepieņemamai, ir drastiskās soda sankcijas piegādātājiem, piemēram, par neievērotiem termiņiem vai nepilnīgu preču piegādi. KP Negodīgas tirdzniecības prakses novēršanas nodaļas vecākā eksperte Svetlana Sitņikova norādīja: „Tas sankciju apmērs, ko mēs esam secinājuši tirgus uzraudzībā, ir vērtējams kā ekonomiski nozīmīgs, un atkarībā no piegādātāja lieluma piemēroto līgumsodu vērtība veido desmitus tūkstošu vai pat miljonus eiro.”

Izpētē iegūtā informācija liecina, ka pastāv vairāki riski, kuri mazumtirgotājiem būtu jāizvērtē, lai to rīcība netiktu pakļauta Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likuma noteiktajiem aizliegumiem.

Galvenie no tiem ir saistīti ar pircēju un piegādātāju līguma sankciju piemērošanas nenoteiktību akcijas un ārpus akcijas precēm, neprecīza līgumsoda definējumu un vērtējamo pārkāpumu apstākļiem, saziņas iespējām līguma neizpildes gadījumos, kā arī atkārtotu līgumsodu piemērošanu.

Tostarp papildu likuma pārkāpuma risks tiek radīts, ja mazumtirgotāji izvēlas sadarboties ar izplatīšanas pakalpojuma sniedzējiem jeb aģentiem, kuru līgumi ar piegādātājiem neatbilst likuma noteikumiem.

KP uzskata, ka minētās problēmas ir novēršamas, mazumtirgotājiem ievērojot labticību un godprātību darījumos, kā arī izvirzot skaidrus līgumsoda piemērošanas un apmēra samērīguma izvērtēšanas kritērijus.

Veicot mazumtirgotāju līgumu analīzi, KP secināja, ka vairākos mazumtirgotāju un to piegādātāju noslēgtajos līgumos pastāv riski attiecībā uz iepriekš minētajām, tirgus uzraudzības ietvaros konstatētajām problēmām līgumu noteikumos un sankciju piemērošanā.

Uzraudzības ietvaros KP izstrādāja rekomendācijas, lai jebkurš pircējs, tostarp mazumtirgotājs, var veikt ar piegādātājiem noslēgto līgumu noteikumu pašnovērtējumu, kas saistīts ar tirgus uzraudzības noslēguma ziņojumā konstatētajām problēmām un riskiem. Līdz ar to KP aicina mazumtirgotājus pārskatīt savus līgumus ar piegādātājiem un veikt tajos nepieciešamās izmaiņas, tostarp, lai līguma noteikumi būtu nepārprotami, skaidri un izpildāmi abām iesaistītajām pusēm. 

KP Negodīgas tirdzniecības prakses novēršanas nodaļas vecākā eksperte Svetlana Sitņikova
00:00 / 00:18
Lejuplādēt

KP pārstāve Sitņikova skaidroja, ka šajā izpētē nav vērtēts, vai šādas soda sankcijas var būt drauds kāda piegādātāja turpmākajai pastāvēšanai.

Sabiedriskās organizācijas, kuras pārstāv piegādātāju pusi, pauda gandarījumu par šo KP atzinumu. Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas pārstāvis Pēteris Liniņš stāstīja:

„Šajā gadījumā piegādātāji ir vājākā pozīcijā attiecībā pret otru tirgus dalībnieku, kas ir tirgotāji.

Proti, piegādātāji, ražotāji visās situācijās būs atkarīgi no tirgotājiem, jo viņu produkcijas esamība vai neesamība šajās lielajās tirdzniecības ķēdēs, protams, daudziem vai lielākajai daļai ražotāju Latvijas tirgū var būt izšķiroša.”

Līdzīgi par veikalu sankcijām piegādātājiem izteicās arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes ģenerāldirektors Guntis Vilnītis: „Zemnieks, viņš pieņem lēmumu [par soda sankcijām] nestāstīt, iekož sev pirkstā, jo viņam ir būtiski izaudzēto, saražoto pārdot.”

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis KP paziņojumu plaši nekomentēja, jo neesot to vēl izlasījis. Asociācija izpētes procesā bijusi iesaistīta un paudusi savu nostāju saistībā ar garākām piegādes ķēdēm, kurās nav tikai viens, bet vairāki dalībnieki, kas līgumattiecības padara sarežģītākas.

Arī turpmāk KP uzraudzīs mazumtirgotāju īstenotās darbības attiecībā uz piegādātājiem, lai tās būtu saskaņā ar Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumā noteikto, aicinot mazumtirgotājus godprātīgi ievērot likuma noteikumus un veikt savas darbības pašnovērtējumu, izvērtējot ar saviem piegādātājiem noslēgto līgumu noteikumu saistību ar tirgus uzraudzībā konstatētajām problēmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti