KP izstrādā uzņēmēju pašnovērtējuma rīku karteļu risku mazināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Konkurences padome (KP) ir sagatavojusi pašnovērtējuma rīku uzņēmējiem, lai tie ērtā veidā varētu pārliecināties, vai savas neuzmanības vai zināšanu trūkuma dēļ nav iesaistījušies aizliegtā norunā ar konkurentiem jeb kartelī, kas ir smagākais konkurences tiesību pārkāpums, informēja padomē.

Pašnovērtējuma rīkā ir apkopotas tipiskākās situācijas, bet ne visi iespējamie piemēri, kurās uzņēmēji apzināti vai neapzināti var kļūt par karteļa dalībniekiem. Piemēram, par aizliegtu vienošanos jeb norunu tiek uzskatīta konkurentu saziņa par piedalīšanos vai nepiedalīšanos konkrētā iepirkumā, par piedāvātajām cenām iepirkumos vai lūgumu sagatavot "aizsega piedāvājumus" bez patiesas vēlmes konkurēt, jo uzņēmēji jau ir nolēmuši, kurš būs ieplānotais uzvarētājs. Tāpat aizliegtas ir uzņēmumu vienošanās par cenām, tirgus un klientu sadali un citiem nosacījumiem, par ko draud gan naudas sods līdz 10% no uzņēmuma iepriekšējā gada neto apgrozījuma, gan arī gadu ilgs liegums piedalīties iepirkumos.

KP skaidroja, ka konkurences tiesības paredz, ka uzņēmums var tikt sodīts par aizliegtu vienošanos, kas īstenota pirms gada, pieciem vai pat desmit gadiem. Tāpēc uzņēmumus, kas apzinātu vai neapzinātu iemeslu dēļ ir iesaistījušies konkurentu aizliegtā norunā, KP aicina neklusēt un izmantot "Iecietības programmas" iespējas.

"Konkurences padomes prakse vairāku gadu garumā liecina, ka karteļi ierindojami starp nozīmīgākajām Latvijas konkurences vides problēmām.

Pēdējo piecu gadu laikā vien atklāti 13 karteļi, kuros iesaistīti 64 uzņēmumi un kuriem naudas sodi piemēroti vairāk nekā 3,5 miljonu eiro apmērā. Statistika runā pati par sevi, tāpēc uzņēmējiem izdevīgs glābšanas riņķis ir "Iecietības programma". Programma piedāvā pirmajam ziņotājam anonimitāti no iestādes puses, kā arī pilnīgu atbrīvojumu no naudas soda un lieguma piedalīties iepirkumos, savukārt uzņēmumi, kuri sadarbojas un sniedz pierādījumus izmeklēšanas gaitā, var pretendēt un naudas soda samazinājumu," teica KP Aizliegtu vienošanos departamenta direktore Ieva Šmite-Antoņenko.

KP norādīja, ka karteļu sekas izjūt katrs patērētājs, jo kartelis neveicina ne draudzīgākas cenas, ne produktu un pakalpojumu dažādību un kvalitāti. Tāpēc ikviens, kura rīcībā ir informācija par iespējamiem Konkurences likuma pārkāpumiem, var ziņot iestādei, rakstot iesniegumu vai izmantojot anonīmo ziņošanas formu tīmekļa vietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti