Panorāma

Atceļ prasību pēc sejas aizsega sabiedriskajā transportā

Panorāma

NEPLP aizliedz Kremļa propagandas programmas

Bažas par negodīgu numurzīmju iepirkumu

​KP: CSDD rīkotais automašīnu numurzīmju iepirkums labvēlīgs vienam uzņēmumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Konkurences padome (KP), tirgus uzraudzībā pētot Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) rīkoto iepirkumu par autotransporta numurzīmju izgatavošanu un piegādi, konstatēja konkurenci ierobežojošas prasības iepirkuma nolikumā, kas paredzēja, ka konkursā ir tikai viens uzņēmums ar daudz lielāku cenu nekā citās Baltijas valstīs, informēja KP. CSDD konkursa nolikuma pielāgošanu ilggadējā sadarbības partnera vajadzībām noliedz.

ĪSUMĀ:

  • CSDD automašīnu numurzīmju iepirkums - labvēlīgs vienam uzņēmumam.
  • Sadarbība ar konkrēto uzņēmumu CSDD bija jau kopš 2002. gada.
  • Iepirkums Latvijai bija nelabvēlīgs, jo paredzēja Baltijas valstīs dārgākās numurzīmes.
  • CSDD būtu jānodrošina auto numurzīmju izgatavošanas iepirkuma uzvarētājam telpu noma.
  • CSDD iepirkumā jānosaka samērīgs pirmās piegādes termiņš. 
  • CSDD nolikuma pielāgošanu ilggadējā sadarbības partnera vajadzībām noliedz.

Konkurences padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Jānis Račko
00:00 / 00:55
Lejuplādēt

Attiecībā uz viena numurzīmju komplekta cenu Latvija ir Baltijas valstīs pa vidu. Pie mums tas maksā aptuveni 28 eiro, Igaunijā – divreiz vairāk, Lietuvā – pat četras reizes mazāk. Bet cita aina paveras, skatoties, cik viena numurzīme valstij – CSDD – reāli izmaksā. Latvijā tie ir aptuveni 7 eiro, bet Igaunijā vairāk nekā trīs un Lietuvā – pat piecas reizes mazāk. Konkurences padome to saista ar to, ka 2016. gadā rīkotajā iepirkumā pieteicās tikai viens uzņēmums, kurš jau iepriekš ilgstoši sadarbojies ar CSDD. Komersantu aptaujā noskaidrots, ka vairāki citi uzņēmumi nav piedalījušies konkrētu iepirkumā iestrādātu nosacījumu dēļ.

Ilgstoša sadarbība ar vienu konkurentu

Transportlīdzekļu reģistrācija un numurzīmju izsniegšana autoīpašniekiem vai transportlīdzekļu turētājiem ir ekskluzīvi CSDD deleģēts uzdevums atbilstoši Ceļu satiksmes likumam un Ministru kabineta noteikumiem. Vienlaikus numura zīmju piegādi veic tirgus dalībnieki, kuri var konkurēt savstarpēji iepirkumos ar cenu un kvalitāti.

CSDD 2016. gadā pirmo reizi rīkoja publisku iepirkumu, kurā piedāvājumu iesniedza tikai viens pretendents – Vācijas uzņēmums "J.H. Tōnnjes E.A.S.T. GmbH & Co", iegūstot ekskluzīvas tiesības piegādāt numuru zīmes par kopējo līgumcenu 10 831 992,60 eiro uz pieciem gadiem jeb līdz šī gada beigām. Līguma izpildei uzņēmums piesaistīja trīs apakšuzņēmumus, arī uzņēmuma pārstāvi Latvijā SIA "Latsign".

Vienlaikus minētais Vācijas uzņēmums un tā pārstāvis Latvijā  "Latsign" izgatavoja un piegādāja numurzīmes CSDD jau no 2002. gada, pamatojoties uz savstarpēji noslēgtu sadarbības līgumu.

Aptaujājot potenciālos konkurentus Lietuvā un Igaunijā, KP konstatēja, ka CSDD iepirkumā potenciāli varēja piedalīties arī citi konkurenti, ja nepastāvētu vairākas ierobežojošas prasības iepirkumā. KP ieskatā šī sadarbība ar vienu uzņēmumu 14 gadu garumā varēja ietekmēt pasūtītāju noteikt nesamērīgi augstas prasības iepirkumā, ko likumsakarīgi varēja izpildīt tikai viens uzņēmums.

Numurzīmes visdārgākās Baltijā

Starptautiski iepirkumi autotransporta reģistrācijas numurzīmēm ir rīkoti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, taču kaimiņvalstu konkursos pastāvēja pretendentu konkurence, un līgums tika noslēgts uz trim, nevis pieciem gadiem kā Latvijā. Ņemot vērā, ka Latvijā iepirkuma rezultātā tika noslēgts ekskluzīvs līgums ar vienu piegādātāju, KP uzskata, ka līguma termiņam jābūt samērīgam.

KP: CSDD rīkotais automašīnu numurzīmju iepirkums labvēlīgs vienam uzņēmumam
00:00 / 03:08
Lejuplādēt
Piemēram, līguma termiņš līdz trīs gadiem ļautu noteikt objektīvāko cenu un veicinātu konkurenci iepirkumos.

Lai arī Baltijas valstīs rīkotie iepirkumi tajos iekļauto prasību dēļ nav identiski, to iepirkuma priekšmets – numurzīmju iegāde – ir identisks. Veicot salīdzinājumu starp notikušajām iepirkuma procedūrām, noslēgto līgumu summām un piegādājamo numurzīmju plāksnīšu skaitu, tika secināts, ka Latvijā vienas numurzīmes izmaksas ir 7,06 eiro, savukārt Lietuvā izmaksas sastādīja 1,39 eiro un Igaunijā tās nepārsniedza 2,15 eiro.

Tādējādi Latvijā vienas plāksnītes izmaksas ir būtiski augstākas nekā citās Baltijas valstīs, proti, aptuveni trīs reizes augstākas nekā Igaunijā un piecas reizes augstākas nekā Lietuvā.

Kaut arī Latvijas iepirkumā ir ietvertas specifiskākas prasības nekā kaimiņvalstīs, KP ieskatā tas nevar izskaidrot tik būtisku cenu sadārdzinājumu.

Priekšrocības ilggadējam telpu nomniekam

KP, aptaujājot uzņēmumus, kas sniedz līdzvērtīgus pakalpojumus kaimiņu valstīs, noskaidroja, ka tie nepiedalījās Latvijā 2016. gadā izsludinātajā iepirkumā vairāku specifisku prasību dēļ.

Viena no tām bija ekspress numuru zīmju jeb pēc individuāla pasūtījuma izgatavojamu numuru zīmju piegāde ļoti īsā termiņā – 30 minūšu laikā, kamēr tiek saņemts transportlīdzekļa reģistrācijas pakalpojums. Latvijā pēc šādām zīmēm ir būtisks pieprasījums – 15,4% no visām izgatavotajām numura zīmēm.

KP ieskatā, šāda prasība iepirkumā, nepiedāvājot uzvarējušajam uzņēmumam turpmāk nomāt CSDD telpas, ir konkurenci ierobežojoša, jo šādu pakalpojumu var piedāvāt tikai uzņēmums, kas darbojas CSDD centrālā Rīgas biroja telpās Bauskas ielā 86. Pretējā gadījumā šāds izgatavošanas ātrums nav iespējams.

KP norādīja, ka iepirkuma uzvarētājs un tā piesaistītais apakšnomnieks "Latsign" nomā CSDD telpas Bauskas ielā 86 jau kopš 1992. gada, un arī iepirkuma laikā tam bija spēkā esošs telpu nomas līgums.

KP norādīja, ka CSDD, gatavojot jauno iepirkuma nolikumu, jāparedz, ka iepirkuma uzvarētājs varēs izmantot pakalpojumu sniegšanai nepieciešamās telpas,

tādējādi piedāvājot visiem līdzvērtīgus telpu nomas nosacījumus, kas ļautu nodrošināt vienlīdzīgas konkurences iespējas iepirkumā. 

CSDD iebilst

CSDD gan uzsver, ka telpas Bauskas ielas ēkā varētu iznomāt arī citiem uzņēmumiem, bet neatceras, vai tas minēts konkursa nolikumā

"Tajā laikā es precīzi jums nevarēšu pateikt, jo ir pagājuši jau četri gadi, bet katrā ziņā nebija nekāda izslēdzoša faktora šajā ziņā. Noteikti neviens neko speciāli nav gatavojis, lai būtu kaut kādas priekšrocības vienam pretendentam," komentēja CSDD valdes loceklis Aivars Aksenoks.

CSDD valdes loceklis Aivars Aksenoks
CSDD valdes loceklis Aivars Aksenoks

CSDD arī uzsver, ka Latvijai numurzīmes maksājušas dārgāk, jo tās ir ar augstāku aizsardzības pakāpi nekā kaimiņiem, turklāt piegādātājam jāizstrādā arī elektroniska zīmju uzskaites sistēma.

Citas ierobežojošas prasības 2016. gada iepirkumā

Uzņēmēji kā ierobežojošu prasību iepirkumā minēja arī īso termiņu – 45 dienas – pirmo numurzīmju piegādei CSDD pēc līguma noslēgšanas. Pretstatā uzņēmumam, kas jau gadiem darbojas tirgū, jaunam numurzīmju piegādātājam darbu izpilde ir atkarīga arī no jaunu telpu nomas uzsākšanas un iekārtu izvietošanās telpās. KP ieskatā, lai nodrošinātu plašāku pretendentu skaitu iepirkumā, CSDD iepirkumā jānosaka samērīgs pirmās piegādes termiņš. 

Tāpat uzņēmēji atzina, ka papildu šķērslis, lai piedalītos iepirkumā, bija prasība 30 dienu laikā izstrādāt centralizētas numuru zīmju izgatavošanas un uzskaites sistēmu ar programmnodrošinājumu datu saņemšanai un apstrādei no Transportlīdzekļu un vadītāju valsts nozīmes reģistra.

KP konstatēja, ka Transportlīdzekļu reģistra programmu nodrošinājumu izstrādā un uztur CSDD, savukārt komersantam jānodrošina savas uzskaites sistēmas savietošana ar CSDD esošo sistēmu. Lai neradītu maldīgu iespaidu potenciālajiem iepirkuma pretendentiem par veicamajiem uzdevumiem pirms numurzīmju piegādes, CSDD, gatavojot jauno iepirkuma nolikumu, būtu vēlams detalizēti un nepārprotami aprakstīt visas prasības, tai skaitā darbu izpildei nepieciešamo informācijas sistēmu. KP ieskatā izvērtējams ir arī risinājums, ka sistēma pieder pašai CSDD, bet uzvarējušajam pretendentam tiek piešķirta piekļuve sistēmai. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti