KP atklāj karteli «Latvenergo» iepirkumā; sods uzņēmumiem - teju 100 000 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Konkurences padome (KP) VAS "Latvenergo" publiskajā demontāžas darbu iepirkumā atklājusi karteli. Par aizliegto vienošanos sodīti četri uzņēmumi, kam kopumā piemērots teju 100 000 eiro liels naudas sods, informē KP.

Aizliegta vienošanās konstatēta starp četriem "Latvenergo" publiskā iepirkuma pretendentiem - SIA "E Būvvadība", SIA "Remontbūve", SIA "Eirotransmet" un SIA "Eirobūvmetāls", kam piemērots naudas sods 98 067,82 eiro apmērā.

KP izmeklēšanu uzsāka pēc "Latvenergo" iesnieguma par iespējamu aizliegtu vienošanos uzņēmuma organizētajā sarunu procedūrā "Patvertnes demontāža Koka balstu ražotnē".

Konkurences uzraugs lietas izpētes laikā secināja, ka vienīgie iepirkuma pretendenti – SIA "E Būvvadība", SIA "Remontbūve", SIA "Eirotransmet" un SIA "Eirobūvmetāls" – bija izveidojuši divas savstarpēji nesaistītas karteļu grupas. Proti, informācijas apmaiņa par dalību iepirkumā notikusi starp SIA "E Būvvadība" un SIA "Remontbūve", kā arī starp SIA "Eirotransmet" un SIA "Eirobūvmetāls".

Lietas izpētes laikā SIA "E Būvvadība" izmantoja Iecietības programmas iespēju pieteikties uz naudas soda samazinājumu, atklājot informāciju par to, kā īstenota aizliegta vienošanās. Par sadarbošanos ar KP iestāde pieņēma lēmumu uzņēmumam samazināt naudas soda apmēru par 50%.

Attiecīgi uzņēmumiem piemēroti šādi naudas sodi: SIA "Remontbūve" – 47 814,62 eiro, SIA "Eirobūvmetāls”"– 23 967,14 eiro, SIA "E Būvvadība" – 20 747,66 eiro, bet SIA "Eirotransmet"– 5 538,40 eiro.

Vienlaikus lietas izpētes laikā SIA "Eirotransmet" un SIA "Eirobūvmetāls" par KP amatpersonu kavēšanu inspekcijas laikā iekļūt uzņēmuma telpās noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli un piemērots attiecīgi 3000 eiro un 4000 eiro naudas sods.

KP atgādina – ja uzņēmumi patiesu konkurenci aizstāj ar konkurences imitāciju, iepirkuma rīkotājs tiek maldināts par reālo tirgus situāciju, kā arī nesaņem tos ieguvumus, ko sniedz uzņēmumu sāncensība.

Veicot informācijas apmaiņu par plānoto dalību iepirkumā un šīs dalības nosacījumiem, patiesa konkurence nav iespējama. Šāda rīcība ir uzskatāma par karteļa vienošanos, kas ir īpaši smags konkurences tiesību pārkāpums, norāda KP.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti