Kosova daļēji atcels importa tarifu precēm no Serbijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kosovas valdība ir apstiprinājusi lēmumu vismaz uz laiku daļēji atcelt importa tarifu precēm no Serbijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas. Šis lēmums varētu būt viens no soļiem, kas var novest pie Eiropas Savienības atbalstīto attiecību normalizācijas sarunu atsākšanas ar Serbiju. Tomēr politiskā situācija Kosovā koronavīrusa krīzes laikā kļuvusi nestabila koalīcijas partneru domstarpību dēļ.

Kosova daļēji atcels importa tarifu precēm no Serbijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas
00:00 / 03:20
Lejuplādēt

Kosova 100% muitas tarifu Serbijas precēm noteica 2018. gadā un draudēja, ka to neatcels, līdz Belgrada atzīs Kosovas neatkarību. Tarifu piemērošana iesaldēja Eiropas Savienības vadītās sarunas starp Kosovu un Serbiju par attiecību normalizēšanu. Domstarpību atrisināšana ir būtiska, lai šīs valstis varētu cerēt uz iestāšanos blokā. Samierināt Prištinu un Belgradu centušās arī Amerikas Savienotās Valstis.

Februārī, pakļaujoties Rietumu spiedienam, Kosovas jaunais premjerministrs Albins Kurti solīja vismaz daļēji tarifu atcelt. Tiesa, Vašingtona jau uzreiz norādīja, ka šis solis nebūs pietiekams. Savukārt Eiropas Savienības pārstāvis Peters Stano skaidroja, ka tas būtu svarīgs solis:

“Tas, ko premjerministrs Kurti paziņoja, ir ļoti svarīgs pirmais solis, lai atjaunotu uzticību, kas nepieciešama dialoga restartēšanai. Dialogs šobrīd nenotiek un ir apstājies. Tas ir status quo, kas nav labvēlīgs Kosovas un Serbijas iedzīvotāju interesēm.”

20. martā Kosovas valdība e-pasta balsojumā nolēma pakāpeniski atcelt 100% tarifu, ko tā bija ieviesusi Serbijas un Bosnijas un Hercegovinas precēm. Kurti, kurš pretojies pilnīgai importa tarifu atcelšanai, sacīja, ka robežas starp Serbiju un Kosovu būs atvērtas izejvielu importam Tomēr viņš brīdināja - ja Belgrada nerespektēs savstarpības principu un Kosovas labās gribas žestu, sākot ar 1.aprīli, Kosova spers atbildes pasākumus gan tirdzniecībā, gan politiskā ziņā.

Pirms valdības lēmuma ar Kosovas premjeru sazinājās Eiropas Savienības augstais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels. Abas amatpersonas pārrunāja Covid-19 krīzi un Kosovas dialogu ar bloku. Borels uzsvēris, ka tarifu atcelšana ir nepieciešama, jo tie ir šķērslis reģionālajai sadarbībai, kurai šobrīd ir lielāka nozīme nekā jebkad agrāk. Borels iepriekš paudis, ka viņš ir apņēmības pilns pildīt savu lomu kā Belgradas un Prištinas dialoga veicinātājs.

Laikā, kad arī Kosovu skārusi Covid-19 krīze, sašķobījusies arī valdības stabilitāte. Premjers pagājušajā nedēļā atlaida no amata koalīcijā esošās partijas Kosovas Demokrātiskā līga iekšlietu ministru Agimu Veliu. Tas tika darīts, jo ministrs paudis atbalstu ārkārtējā stāvokļa izsludināšanai Covid-19 dēļ, kam iebildis Kurti. Ministra atlaišanas dēļ Kosovas Demokrātiskā līga ierosināja neuzticības izteikšanu valdībai, kas notiks trešdien.

Kamēr strikto ierobežojošo pasākumu dēļ mājās sēdošie eiropieši ar aplausiem vai citādi uzmundrina veselības aprūpes darbiniekus, Kosovas iedzīvotāji izgāja uz saviem balkoniem vai devās pie logiem, lai izteiktu protestu. Dauzot katlus un pannas, daudzi Prištinas iedzīvotāji protestēja pret šo politisko satricinājumu, kas draud izjaukt valdību Covid-19 krīzes vidū.

Kosovā ar Covid-19 inficējušies vairāk nekā 60 cilvēki un nesen mira arī pirmais inficētais slimnieks. Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, Kosova ieviesusi dažādus pasākumus, tostarp ir slēgusi skolas un visus uzņēmumus, izņemot pārtikas veikalus un aptiekas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti