Kosmētiķi neizpratnē par nevienlīdzīgu attieksmi saistībā ar vakcināciju pret Covid-19

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No otrdienas, 1. jūnija, darbu klātienē var atsākt vairāki pakalpojumu sniedzēji, ja tie ir vakcinējušies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā pārslimojuši Covid-19. Šis fakts jāpierāda ar sertifikātu, kas lejupielādējams tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv". Tas nozīmē, ka drīkst individuāli sniegt arī visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus. Kosmētiķi neslēpj prieku, ka var atsākt darbu, bet pauž neizpratni, ka attiecībā uz Covid-19 poti pret visām ārstniecības personām nav vienlīdzīgi noteikumi.

Kosmētiķi neizpratnē par nevienlīdzīgu attieksmi saistībā ar vakcināciju pret Covid-19
00:00 / 03:41
Lejuplādēt

Viena no plašākajām jomām, kas vairāk nekā septiņus mēnešus nedrīkstēja strādāt klātienē ar klientiem, ir skaistumkopšanas nozare. Tās pārstāvji šajos mēnešos aktīvi cīnījās par savām tiesībām strādāt, komunicēja ar valdības un Saeimas pārstāvjiem, kā arī apsvēra domu vērsties tiesā. Arī tiesībsargs Juris Jansons aicināja valdības vadītāju pārskatīt ierobežojumus attiecībā uz skaistumkopšanā strādājošajiem kosmētiķiem. Savā vēstulē tiesībsargs pievienojās Konkurences padomes iepriekš  paustajām bažām par negodīgas konkurences palielināšanos.

Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas prezidente Sabīne Ulberte neslēpa prieku, ka beidzot nozares pārstāvji var atsākt darbu, tomēr ir vairākas neskaidrības un arī rūgtums sirdī par pēdējiem mēnešiem, kad cīņa par iespēju strādāt bija nesekmīga.

"Protams, ka noteikti būs kāds, kas nav paspējis vakcinēties, jo šāds īpašs nosacījums atsevišķai daļai no nozares izskanēja pirms dažām nedēļām. Lai veiktu pilnu vakcinācijas kursu un sagaidītu vēl divas nedēļas pēc otrās vakcīnas, tad tam ir vajadzīgs pusotrs mēnesis. Tas ir atkarībā no vakcīnas," stāstīja Ulberte.

Viņa prognozēja, ka šis rīts daudziem skaistumkopšanas jomas pārstāvjiem var nest pārsteigumus, jo pieraksts ar klientiem jau ir visai dienai.

"Es šobrīd ar lielu pārliecību varu teikt, ka, visticamāk, no rīta, kad sāksies normāla darba diena, tad nebūs vēl iespējams iegūt šo virtuālo sertifikātu.

Vai kāds no valdības var atbildēt, ko darīt speciālistiem: gaidīt, kad būs sertifikāts vai tomēr viņi drīkst sākt strādāt, zinot, ka ir vakcinēti," teica Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas prezidente.

Viņa uzsvēra, ka paralēli šim Ministru kabineta lēmumam Saeima likumā ietvērusi papildu teikumu, kas pārtrauc diskrimināciju ārstniecības personu vidū un kas atļauj strādāt visām ārstniecības personām, kas ir reģistrā, neatkarīgi no prakses vietas. Šajā definīcijā nav runas par vakcinācijas vai ne-vakcinācijas faktu.

"Ir jāievēro Ministru kabineta epidemioloģiskie nosacījumi. Neatkarīgi no fakta – ir vakcinēts vai nav. Tas bēdīgākais, es gribētu teikt, ir tas, ka mūsu valstī ir instances, ir valdība, ir ministrijas un tās nespēj izskaidrot šos lēmumus un likumus. Skaidrs, ka šobrīd ir milzīgs apjukums un nesaprašana nozarē, speciālistu vidū un arī sabiedrībā. Skumji, ka ir tāda apziņa, ka mūsu valstī cilvēks ir beztiesisks," teica Ulberte.

Arī kosmētiķe Elīna Poča atklāja, ka darbam ir gatava un pieraksts ar klientiem aizpildījies ļoti ātri, tomēr rūgtums ir par to, ka pret visām ārstniecības personām nav vienlīdzīgi noteikumi.

"Es esmu jau sen vakcinējusies, jo, kā mēs zinām, tad ārstniecības personām atļāva to darīt jau no janvāra. Tādēļ arguments, ka nevar pagūt, nav korekts. Līdzvērtīgi nav tas, ka šāda prasība nav pret visām ārstniecības personām. Piemēram, zobārstam nav prasība būt vakcinētam, kas man šķiet jau pirmais, kas ver tev muti vaļā," sacīja Poča.

Poča uzsvēra, ka vēl viena netaisnība ir fakts, ka laikā, kad skaistumkopšanas speciālisti, kas ir ārstniecības personas un darbojas savā privātajā praksē vai nelielā salonā, strādāt nedrīkstēja, lielajās veselības iestādēs šīs jomas pārstāvji turpināja pieņemt klientus.

"Tā mums ir ļoti liela sāpe, ka valdība un veselības ministrija pievēra acis. Visa Rīga, visa Latvija zina, kas kā notiek," teica Poča. Viņasprāt, tā bija klaja diskriminācija un konkurences kropļošana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti