Kopš marta aug pieprasījums pēc patēriņa kredītiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kopš marta, kad ekonomiskā situācija uzlabojās, atkal aug pieprasījums pēc patēriņa kredītiem. Pieprasījums pēc patēriņa kredītiem samazinājās pagājušā gada ziemā, kad slēdza veikalus Covid-19 dēļ un neziņa par nākotni atturēja iedzīvotājus no lielākiem pirkumiem. Patēriņa kredītus izsniedz gan bankas, gan nebanku kreditētāji. Ja banku aizdevums vidēji ir 2000 eiro, tad nebanku kredīti ir mazāki – ap 500 eiro. 

Kopš marta aug pieprasījums pēc patēriņa kredītiem
00:00 / 05:02
Lejuplādēt

“Swedbank” Patēriņa finansēšanas jomas vadītāja Inese Anckalniņa stāstīja – ja šī gada ziemā patēriņa aizņēmumu skaits samazinājās līdz 1,5 miljoniem eiro mēnesī, tad aktivitāte pieauga martā, un ik mēnesi no jauna izsniegto aizdevumu skaits privātpersonām pārsniedz 2 miljonus eiro. 

Aktīvākie patēriņa kredīta ņēmēji ir iedzīvotāji vecumā no 26 līdz 35 gadiem ar ienākumiem 1000 eiro mēnesī.

“Palielinājās pieprasījums pēc mājokļa uzlabošanas darbiem, neliela nekustamā īpašuma iegādes – dārza mājas, arī zemes iegādes. Vidējais termiņš, uz ko kredītņēmēji aizņēmās kredītu, bija līdz 7 gadiem un summa 10 000 eiro. Savukārt, citām patēriņa vajadzībām – sadzīves tehnikas iegādei un tamlīdzīgi – vidējais aizdevums termiņš aptuveni 2–3 gadi un vidējās aizdevuma summas svārstījās ap 2000 eiro. Protams, mēs ļoti rūpīgi izvērtējam to, vai klients būs spējīgs atmaksāt aizdevumu, tāpat saistībā ar Covid-19 vērtējam, vai ienākumi ir ilgtspējīgi un vai nav būtiski samazinājušies. 

Mēs izstrādājam dažādus risinājumus, kā varēs atlikt kredītmaksājumus tiem, kas ir paņēmuši šos kredītus, bet redzējām, ka īstenībā pieprasījums pēc šiem atvieglojumiem bija krietni mazāks, nekā mēs bijām gaidījuši,” norādīja Anckalniņa.

Akciju sabiedrība “Mogo” Latvijā piedāvā auto līzingu, auto kredītus un auto nomu. “Mogo Latvija” vadītājs Krišjānis Znotiņš pastāstīja, ka Covid-19 pandēmijas laikā lietotu auto tirgus samazinājās par 14%, bet jaunu automašīnu tirgus – pat par 26%. 

Šobrīd tirgus aug, un tipisks auto pircējs ir 35 gadus vecs vīrietis, kas pērk 9 līdz 16 gadus vecu automašīnu. Vidējais kredīta apjoms automašīnas iegādei ir 6000 eiro, to atmaksā 4 gados.

Znotiņš skaidroja: “Varētu teikt, ka lietotās automašīnas ir atgriezušās iepriekšējā līmenī un jaunās automašīnas vēl iepriekšējā līmenī nav atgriezušās, bet arī piedzīvo pietiekami spēju kāpumu pret 2020. gadu. Mēs darbojamies auto finansēšanas jomā, un klientam tā nav tāda mirkļa iegriba, tas nav stāsts par došanos pēkšņi ceļojumā vai kādu dzīves platības iekārtošanu. Šeit ir stāsts par pārvietošanos ikdienā, un klienti to tiešām izvērtē, kāda automašīna ir nepieciešama. Pilsētā izvēlas mazāku auto, kuru ir vieglāk novietot un kas varbūt ir lētāks, vai tieši otrādi – klientam ir liela ģimene un visiem jāspēj sakāpt automašīnā un vēl suni iesēdināt bagāžniekā. 

Tā ka es teiktu, ka mūsu klients ir izglītots. Kavētāju klientu īpatsvars no kopējā portfeļa sastāda 5%. Tā ka šobrīd portfeļa kvalitāte ir ļoti stabila.”

Patēriņa kredītus izsniedz arī 56 licencēti nebanku kreditētāji, kas veiksmīgi konkurē ar bankām tieši mazo aizdevumu jomā, patēriņa kredītus izsniedzot veikalos, piemēram, veļas mašīnas iegādei. Vidējā izsniegtā kredīta summa ir 527 eiro. Par šo gadu datu vēl nav, bet 2020. gadā nebanku kreditētāju izsniegto līdzekļu apjoms ir samazinājies par 16,3%, sasniedzot 501 miljonu eiro. 

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītāja Tīna Lūse norādīja, ka pēdējos gados veiktas izmaiņas vairākos normatīvajos aktos un līdz ar to stingrāk tiek pārbaudīta arī klientu maksātspēja.

“Apmēram 70% pieteikumu tiek atteikti, izvērtējot personas maksātspēju, un arī šobrīd mēs ļoti nopietni strādājam ar Ekonomikas ministriju un atbildīgajām iestādēm, lai nozarei būtu pieejami kvalitatīvi dati. Situācijai kļūstot nestabilai, personām varbūt rodas kārdinājums nepārdomāti paņemt aizdevumu, bet datu pieejamība radītu iespēju faktiski palīdzēt cilvēkam pieņemt atbilstošu lēmumu. Un svarīgi piebilst, ka faktiski vairs nepastāv tā izdevumu kategorija, kas kādreiz bija aktuāla šajā nozarē, – tā saucamie ātrie kredīti jeb tie ir kredīti, kas jāatmaksā vienā maksājumā. Šobrīd nozare darbojas uz tādu kredītlīniju līdzīgu pakalpojumu pamata, ka kredīta atmaksa tiek veikta atbilstoši grafikam ilgākā laika periodā,” stāstīja Lūse.

Nebanku kreditētājus uzrauga Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, un tā apkopotie dati liecina, ka nebanku kreditētāju kredītportfeļa kvalitāte ir stabila jau 4 gadus un pērnā gada decembrī bez kavējumiem tika atdoti 90% kredītu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti