Aktuāli

Jaunie lauksaimnieki pašvaldību zemes tagad var nomāt ar izpirkuma tiesībām

Aktuāli

Pensiju eksperts Edgars Voļskis par iniciatīvu atļaut mantot 2. pensiju līmeņa uzkrājumus

LPKS „Pienupīte" pārstāve Mirdza Feldmane par situāciju piena tirgū

Kooperatīvu asociācija: Piena iepirkuma cenas kritums – būtisks un nepamatots

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Piena iepirkuma cena Latvijā ir sarukusi par 5-7 eiro centiem – tas ir būtisks cenas samazinājums, kam īsti nav pamata. Šādu viedokli Latvijas Radio pauda Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) Piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane.

Pēc viņas teiktā, piena pārstrādes uzņēmumi piena iepirkuma cenu par 5-7 eiro centiem par piena litru samazinājuši pērn beigās un šā gada sākumā. Piena iepirkuma cenas samazinājums ir būtisks, un tam īsti nav pamata. Turklāt piena iepirkuma cenu vairāk samazinājuši lieli piena pārstrādes uzņēmumi, savukārt mazie piena pārstrādātāji iepirkuma cenu ir noturējuši.

Feldmane atzina, ka viņai ir aizdomas, ka lielie piena pārstrādes uzņēmumi vienojušies par piena iepirkuma cenas samazinājumu.

"Tas ir mans subjektīvais viedoklis, ka vienojušies par cenām," teica Feldmane, norādot, ka citviet Eiropā piena cenas samazinājums nav tik dramatisks.

Feldmane lēsa, ka piena iepirkuma cenas Latvijā svārstās pārāk bieži. Tāpēc būtu jādomā par kādiem ilgtermiņa līgumiem starp piena ražotājiem un pārstrādātājiem.

LLKA pārstāve LTV raidījumā "Rīta panorāma" sacīja, ka iespējamais risinājums varētu būt meklēt sadarbības partnerus ārpus Latvijas. Runa ir par iespējamo sadarbību ar Polijas piena pārstrādes uzņēmumiem.

Par iespējamiem risinājumiem problēmām piena tirgū otrdien, 9. janvārī, ārkārtas sanāksmē lems LLKA Piena nozares darba grupa. Tostarp tiks vērtēts, vai nepieciešams aicināt Konkurences padomi veikt kārtējo pārbaudi Latvijas piena tirgū.

Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) gan šajā sanāksmē nepiedalās, jo neesot aicināta.

LPCS vadītājs Jānis Šolks gan noraidīja pārmetumus par pārstrādes uzņēmumu vienošanos saistībā ar piena iepirkuma cenām – tās nosaka tirgus situācija.

Piena pārstrādātāji iepirkuma cenu kritumu skaidro ar situācijas pasliktināšanos eksporta tirgos, kur aizvadītā gada beigās  ievērojami samazinājušās industriālo piena produktu cenas.

Pēc piensaimnieku teiktā, vidējā piena iepirkuma cena decembrī bijusi ap 30 eiro centiem par litru.

Jau ziņots par Latvijas Holšteines šķirnes lopu audzētāju asociācijas paustajām bažām, ka piena ražotāji atkal ir uz jauna krīzes sliekšņa. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti