Ārpus Rīgas

Latgalē sākas kompensāciju pieteikšanās par plūdu nodarītajiem kaitējumiem

Ārpus Rīgas

Rēzeknes slimnīcā jauni otolaringologi, tomēr speciālistu reģionā joprojām trūkst

Kooperatīvā «Durbes grauds» attīstību veicina ES līdzfinansējums

Kooperatīvā «Durbes grauds» attīstību veicina ES līdzfinansējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Augsne bija tā izkaltusi, ka Kurzemē zemnieki lietu pat gaidījuši, kaut arī nav izdevies nokult visu labību, tā spriež lauksaimnieku kooperatīva „Durbes grauds” pārstāvis. Pusotra gada laikā kooperatīvam izdevies īstenot vērienīgu – 2, 6 miljonus eiro vērtu projektu, uzbūvēt un jau reāli sākt izmantot graudu pirmapstrādes kompleksu.

Lai arī graudu mitrums šogad nav mazs, tomēr zemniekiem Kurzemē izdevies izaudzēt galvenokārt pārtikas graudus un raža kopumā ir laba.

Laika apstākļi ir tas, par ko gluži vai katru dienu runā lauksaimnieki, arī kooperatīva „Durbes grauds” valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča sarunas laikā piemin lietus periodu, kas tagad sācies arī Kurzemes pusē. Augsne jau bijusi pārāk sausa, saka kooperatīva pārstāvis:

„Lietus mūsu pusē bija ļoti vajadzīgs. Augsne bija ļoti izkaltusi. Lietus ir lijis jau trīs diennaktis, bet tikai tagad augsne kļuvusi mitra. Situācija bija pat kritiska, jo negrib īsti dīgt arī iesētais rapsis. Kaut nu neievilktos uz mēnesi lietus. Varbūt lietus var sabojāt atlikušo nenovākto ražu, bet kopumā šogad ir pārtikas kvalitātes graudi.”

Kooperatīvās sabiedrības „Vērgale1” pārstāvis Ēriks Lūks spriež, ka šogad raža kopumā ir laba. Viņš pie sadarbības partneriem uz Durbi atvedis pārbaudīt laboratorijā auzu kvalitāti:

„Kvieši ir nopļauti, mieži novākti, rapsis nokults, palikušas auzas un vasaras kvieši. Raža vidēji ir 5 tonnas no hektāra. Mums nav tās labākās zemes, jo sākām nodarboties vēlāk. Vidējais tomēr ir normāli.”

Lauksaimnieku kooperatīvā „Durbes grauds” pašlaik ir apvienojušies 180 biedri, galvenokārt no Dienvidkurzemes. Domājot par attīstību, pienācis laiks arī graudu pirmapstrādes kompleksa veidošanai, kam piesaistīts Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums.

Kāpēc radusies tāda nepieciešamība un kā dzīvots līdz šim, skaidro valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča:

„Iepriekš noliktavām mums ietilpība bija tikai 10 000 tonnas. Mēs sezonā pieņēmām 50 000 tonnas. Apgrozījām piecas reizes lielāku apjomu, nekā bija reālā ietilpība. Tas radīja sarežģītus darba apstākļus, nācās bērt laukā, graudi salija, radās zaudējumi. Šogad varam vismaz normāli strādāt bez zaudējumiem.”

Kooperatīvam „Durbes grauds” jau padomā nākamie projekti, taču pagaidām skaļi par to runāts netiek. Ņemot vērā ģeogrāfisko novietojumu un Liepājas ostas tuvumu, pārsvarā viss izaudzētais tiek eksportēts un tikai neliela daļa no izaudzētā paliek vietējā tirgū.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti