Kontrabandas kravas Liepājas ostā meklēs ar modernu skeneri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iespējamās kontrabandas kravas tagad ātrāk un precīzāk varēs konstatēt arī Liepājas ostā, kur muitas kontroles punktā uzstādīts moderns transporta līdzekļu un kravas kontroles skeneris. Uzstādot šādu iekārtu, tiks nodrošināta ne tikai efektīvāka muitas kontrole, bet arī uzlabota kravu plūsma Liepājas ostā. 

Liepājas ostā uzstādīts moderns skeneris
00:00 / 00:00
Lejuplādēt


Lai aktīvāk un efektīvāk varētu apkarot nelegālo cigarešu un citu kontrabandas kravu apriti, transporta līdzekļu un kravas kontroles skeneri uzstādīti uz valsts austrumu robežas, Rīgas ostā un tagad arī Liepājas ostas teritorijā. Latvijā tā jau būs desmitā šāda veida konteineru skenēšanas iekārta.

Skenera angāra dzelzsbetona sienas nodrošina to, ka skenera darbības laikā ārpus angāra nekādas jonizējošas starojuma ietekmes nav. Skenēšanas laikā transportlīdzekļa vadītājs un pasažieri atrodas ārpus angāra speciāli tam paredzētā telpā, lai nebūtu jāstāv uz ielas. Liepājas ostas Muitas kontrolpunkta virsuzraugs Valērijs Sisenis uzsver, ka apkārtējai videi skeneris nav bīstams, jo šīs iekārtas lietošanai saņemta Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra licence, kas nozīmē, ka iekārta atbilst noteiktām prasībām un personāls ir apmācīts, veikti visi drošības pasākumi.

“Apkārtējiem cilvēkiem briesmas nedraud, arī kravai – ne pārtikas, ne nepārtikas - nekādi bojājumi netiek nodarīti,” uzsver Sisenis.

Skenera iekārtu uzstāda kompānija “Nuctech Warsaw Company limited” ar lielu un ilggadēju pieredzi, izmantojot modernākās tehnoloģijas. Kompānijas pārstāvis salīdzina skenera un rentgena jaudu: “Piemēram, ja cilvēks aiziet pie ārsta uz rentgenu, viņš saņem zināmu devu starojuma, kas ir normāls process. Skeneris ēkas iekšpusē rada 20 reižu zemāku radiācijas starojumu, nekā cilvēks saņem rentgenā. Savukārt ārpus ēkas nekas nenonāk, te ir absolūti droši.”

Liepājas ostas Muitas kontrolpunkta virsuzraugs Sisenis stāsta, ka iepriekš process notika lēnāk - tika analizēti riski, balstoties muitnieku pieredzē.
„Ja ir aizdomas, liekam kravu uz kontroli, taisām vaļā, skatāmies. Ja aizdomas neapstiprinās, lieki tiek patērēts laiks. Ar skeneri var uzreiz apskatīties „kas lācītim vēderā”. Tas viss ir laiks,” skaidro Sisenis.

Viņš norāda, ka situācijas un konstatētie pārkāpumi ir bijuši dažādi: „Tagad lielāka uzmanība tiek pievērsta akcīzes precēm, ir jāapkaro nelegālo cigarešu un alkohola aprite, protams, nedeklarētas preces. Šogad ir atklāts gan nelegālais alkohols, gan cigaretes. Cilvēkiem ir liela izdoma – slēpj koka paletēs un citviet.” 

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldes Drošības, aizsardzības un vides daļas vadītājs Kaspars Poņemeckis uzsver, ka jaunā iekārta atvieglos arī ostas darbu, uzlabosies gan drošība, gan kravu plūsma Liepājas ostā. Citviet pasaulē šādi mūsdienīgi skeneri jau ir ierasta prakse.   

„Aizdomīgas kravas vairs nebūs jāved uz kādu noliktavu, kur viss tiek izkrauts un pārmeklēts, bet te, jau noskenējot, bildēs varēs redzēt, kas atrodas kravā, tas ļoti paātrinās kravu nokļūšanu ostā,” skaidro Poņemeckis.

Liepājas SEZ pārvalde plāno pārbūvēt galvenās ostas caurlaides, atdalīt vieglo un kravu automašīnu plūsmas, tādā veidā novēršot gaidīšanu garās rindās, lai iebrauktu ostas teritorijā, bet perspektīvā sadarbībā ar muitu iecerēts uzstādīt automātiskos kravu svarus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti