Konsolidētā kopbudžeta deficīts pērn - 128,4 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pērn konsolidētā kopbudžeta finansiālais deficīts bija 128,4 miljoni eiro (90,2 miljoni latu), kas ir par 31,9 miljonus eiro (22,4 miljoniem latu) mazāks nekā Finanšu ministrijas (FM) iepriekš veiktais novērtējums, liecina Valsts kases dati.

FM uzsver, ka izšķirošā loma labākam kopbudžeta izpildes rezultātam, salīdzinot ar prognozēto, bijusi decembrī saņemtajiem darbaspēka nodokļiem, no kuriem ieņēmumi pērn decembrī bija vidēji par 16% augstāki nekā šajā mēnesī iepriekšējos gados. Tas saistāms ar gada pēdējā mēnesī savlaicīgi izmaksātajām darba algām un attiecīgi veiktajiem nodokļu norēķiniem budžetā.

Tajā pašā laikā ikgadējie nodokļu ieņēmumu pieaugumu tempi, kaut joprojām ir pozitīvi, pērn bija uz pusi lēnāki nekā 2012. un 2011.gadā.

Augstāki darbaspēka nodokļu ieņēmumi decembrī salīdzinājumā ar iepriekš prognozēto noteica mazāku deficītu gan valsts speciālajā budžetā (57,9 miljoni eiro), gan pašvaldību budžetos (119,9 miljoni eiro). Valsts pamatbudžetā 2013.gads noslēdzies ar pārpalikumu 70,2 miljoni eiro apmērā, kas atbilst prognozētajam iepriekš apjomam. Pārpalikuma izveidošanos valsts pamatbudžetā galvenokārt ietekmēja augstāki nodokļu ieņēmumi un mazāki izdevumi valsts parāda apkalpošanai, kā arī subsīdijām un dotācijām nekā sākotnēji plānots.

Pagājušais gads iezīmējis straujāku izdevumu pieauguma tempu tieši pamatfunkcijās gan valsts budžetā, gan pašvaldību budžetos, kur šī tendence ir izteiktāka, norāda FM.

2013. gads ir iezīmējis vērā ņemamus palielinājumus tādās tēriņu kategorijās kā atlīdzība, sociālie pabalsti, iemaksas Eiropas Savienības (ES) budžetā, kā arī subsīdijas sabiedriskā transporta pārvadātājiem, kas kopā gada laikā nodrošināja lielāko daļu no kopbudžeta izdevumu pieauguma. Tajā pat laikā procentu izdevumi valsts parāda apkalpošanai 2013. gadā nepārsniedza iepriekšējā gada līmeni.

Vērtējot valsts un pašvaldību izdevumus ES fondu līdzfinansētiem projektiem, ieskaitot nacionālo līdzfinansējumu, FM secinājusi, ka tie nav pārsnieguši 2012. gada izdevumu līmeni, lai gan joprojām veido nozīmīgu budžeta daļu. Turklāt atsevišķās pozīcijās ir vērojama plānotā finansējuma neapguve. 

Pašvaldību attīstībai kopumā pagājušā gada laikā no valsts budžeta ir izsniegti jauni aizdevumi 212,7 miljonu eiro apmērā, kas ir par 42,1 miljonu eiro jeb 25% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Tādējādi 2013. gadā pašvaldības ir aktīvi izmantojušas iespēju saņemt aizņēmumus no tām nozīmīgākā aizdevēja – valsts budžeta, lai īstenotu dažādus pašvaldībām nozīmīgus investīciju projektus.

FM vērtējumā 2013. gada vispārējās valdības budžeta bilance nepārsniegs 2012. gada līmeni, kas ir -1,3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), taču oficiālie rezultāti var nedaudz atšķirties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti