Konkurences uzraugs brīdina SIA «Jānis Roze» par riskiem mācību līdzekļu izplatīšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Konkurences padome (KP) brīdinājusi SIA "Jānis Roze" par iespējamiem konkurences riskiem, ņemot vērā, ka šim uzņēmumam ir ekskluzīvas tiesības angļu valodas mācību līdzekļu izplatīšanā Baltijas valstīs, informē KP.

KP norāda, ka tā veikusi Valsts izglītības satura centra (VISC) apstiprināto angļu valodas mācību līdzekļu iepirkumu tirgus uzraudzību.

Tā īstenota pēc saņemta iesnieguma, kurā kāds grāmatu izplatītājs pauda bažas par izmaiņām izdevēja "Pearson" angļu valodas mācību līdzekļu iepirkumā.

Pērn platforma "Dystrybucyjna “Edu-Książka” Sp. Z.o.o"., kas ir izdevēja "Pearson" angļu valodas mācību līdzekļu ekskluzīvais izplatītājs Centrāleiropā un Austrumeiropā, noslēdza līgumu ar SIA "Jānis Roze". Tā kā uzņēmums ieguva ekskluzīvas tiesības kļūt par vienīgo "Pearson" mācību līdzekļu izplatītāju Baltijas valstīs, radīts iespējams apdraudējums konkurences attīstībai pārējo izplatītāju vidū, skaidro KP.

KP padziļināti uzraudzīja visu VISC apstiprināto angļu valodas mācību līdzekļu tirgu. Latvijā angļu valodas apmācībai bez "Pearson" mācību līdzekļiem iespējams iegādāties materiālus arī no citiem izdevējiem – "Oxford University Press", "Express Publishing", "Cambridge University Press", SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" un SIA "RaKa", secinājusi KP.

Angļu valodas mācību līdzekļu lielākie iepircēji un izplatītāji Latvijā ir SIA "Jānis Roze" un SIA "Globuss A". Ņemot vērā abu izplatītāju tirgus daļas, apstiprināto mācību līdzekļu klāstu, sadarbību ar skolām un citus nosacījumus, KP uzraudzības laikā nekonstatēja SIA “Jānis Roze” dominējoša stāvokļa pastāvēšanu konkrētajā tirgū.

Lai arī ekskluzīvi līgumi nav aizliegti, tie var radīt konkurences ierobežojumus. Tajā pašā laikā KP konstatēja, ka SIA "Jānis Roze" ekskluzīvais izplatīšanas līgums neatstāj negatīvas sekas –

nav konstatētas darbības, kas izslēgtu citu tirgus dalībnieku iespēju konkurēt par angļu valodas mācību līdzekļu piegādi skolām.

Vērtējot "Pearson" mācību līdzekļu cenu pieaugumu, KP secina, ka tas nav tieši saistāms ar ekskluzīvo izplatīšanas līgumu, bet ar vispārējām tendencēm un tirgus situāciju, kā arī konkurences apstākļiem kopumā. Nav konstatētas arī citas negatīvas sekas, piemēram, mācību līdzekļu piegādes aizkavējumi vai apkalpošanas kvalitātes pasliktināšanās, norāda KP.

Lai novērstu iespējamus riskus konkurencei nākotnē, KP brīdinājusi SIA "Jānis Roze" par uzņēmuma atbildību ekskluzīvo tiesību gadījumā. KP aicinājusi uzņēmumu izstrādāt un piemērot tādus cenu politikas principus un piegādes noteikumus, kas izslēgtu jebkādu iespēju neievērot godīgas konkurences principus attiecībā uz pārējiem VISC apstiprināto angļu valodas mācību līdzekļu izplatītājiem Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti