Konkurences uzraugs atļauj Igaunijas «Enefit Green» iegādāties «Nelja Energia»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Konkurences padome (KP) jūlija sākumā ļāvusi AS "Enefit Green" iegūt izšķirošu ietekmi AS "Nelja Energia", iegādājoties tās kapitāldaļas 100% apmērā. Atļauja dota, jo apvienošanās rezultātā būtiski nemazināsies konkurence attiecīgajā tirgū, informē KP.

Abi apvienošanās dalībnieki ir reģistrēti Igaunijā un pastarpināti Latvijā tiem pieder un to pārvaldībā atrodas biomasas koģenerācijas spēkstacijas, kas ražo siltumenerģiju un elektroenerģiju – uzņēmumam "Enefit Green" Valkā pieder SIA "Enefit Power and Heat Valka", bet "Nelja Energia" pieder meitas sabiedrība SIA "Technological Solutions" Brocēnu novadā.

"Enefit Green" pieder koncernam "Eesti Energia", kas ir Igaunijas valstij piederošs starptautisks enerģētikas nozares uzņēmums.

Abu uzņēmumu darbība Latvijā pārklājas elektroenerģijas ražošanas un vairumtirdzniecības tirgū. Savukārt minēto biomasas koģenerācijas spēkstaciju siltumapgādes teritorijas nepārklājas, līdz ar to uzņēmumi darbojas dažādos ģeogrāfiskajos siltumenerģijas ražošanas un piegādes tirgos.

Izpētes laikā KP secināja, ka apvienošanās dalībnieku kopējais tirgus apjoms elektroenerģijas ražošanas un vairumtirdzniecības tirgū ir neliels, tāpēc "Nelja Energia" īpašnieku maiņa nerada būtiskas izmaiņas attiecīgajā tirgū.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju,

KP secina, ka apvienošanās rezultātā Latvijā būtiski nemainīsies elektroenerģijas ražošanas un vairumtirdzniecības tirgus struktūra, būtiski nemazināsies konkurence,

kā arī neizveidosies vai nenostiprināsies kāda tirgus dalībnieka dominējošais stāvoklis ietekmētajā tirgū.

Aģentūra LETA vēsta, ka "Eesti Energia" šogad maija beigās paziņoja, ka ir parakstīts līgums par "Nelja Energia" 100% kapitāldaļu iegādi ar tā īpašniekiem - Norvēģijas "Vardar Eurus" grupu un mazākuma akciju īpašniekiem. Tostarp "Vardar Eurus" grupa pārdeva tai piederošos 77% "Nelja Energia" akciju. Noslēgtā pirkuma līguma kopējā summa ir 289 miljoni eiro, turklāt "Enefit Green" pārņems "Nelja Energia" aizņēmumus, kuru kopējā summa pagājušā gada nogalē sasniedza 204 miljonus eiro.

"Enefit Green" pieder četri vēja elektroenerģijas parki ar 111 megavatu kopējo jaudu, trīs koģenerācijas spēkstacijas Igaunijā un Latvijā, kā arī viena hidroelektrostacija un viena saules enerģijas spēkstacija. Savukārt "Nelja Energia" pieder Igaunijā un Lietuvā izvietoti vēja enerģijas parki - kopējā 17 vēja parkos izvietotā enerģijas ražošanas jauda ir 287 megavatus. "Nelja Energia" pieder arī mazākuma daļas divās Igaunijas biogāzes koģenerācijas spēkstacijās, kā arī granulu ražotne un koģenerācijas spēkstacijas Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti