Konkurences uzraugs atļauj «Baltic Agro» iegādāties «Dogo» ražotāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Konkurences padome (KP) maija otrajā pusē atļāvusi lauksaimniecības pakalpojumu uzņēmumam SIA "Baltic Agro" iegūt izšķirošu ietekmi AS "Tukuma straume", kas plašāk zināms kā suņu barības "Dogo" ražotājs. Atļauja dota, jo apvienošanās rezultātā būtiski nemazināsies konkurence ietekmētajos tirgos, informē KP.

Abu uzņēmumu darbība pārklājas cūku un mājputnu pilnvērtīgās barības un liellopu papildbarības tirgus segmentā, kā arī barības sastāvdaļu tirdzniecībā. Tā kā darbība nepārklājas suņu un kaķu barības tirgū un darījuma rezultātā vienu tirgus dalībnieku nomainīs otrs, KP apvienošanās izvērtēšanas laikā konkurences izmaiņas šajā tirgū neanalizēja.

KP secinājusi, ka liellopu papildbarības un mājputnu pilnvērtīgās barības segmentā koncentrācija ir nebūtiska, jo šajos segmentos darbojas arī citi uzņēmumi ar līdzvērtīgām vai lielākām tirgus daļām. Taču augstāka tirgus koncentrācija pastāv cūku pilnvērtīgas barības tirgus segmentā. Lielākā daļa cūkām nepieciešamās barības tiek saražots uz vietas cūku audzēšanas saimniecībās, tāpēc KP secina, ka šis barības tirgus ir maznozīmīgs.

KP norāda, ka uzņēmumu tirgus daļas var strauji mainīties, lopkopjiem izvēloties alternatīvus barības piegādātājus vai sākot ražot barību savā saimniecībā pašiem.

Kopumā barības tirgū pastāv samērā spēcīga konkurence, arī cenu konkurence, līdz ar to pēc uzņēmumu apvienošanās nav sagaidāma preču un pakalpojumu dažādības samazināšanās un piedāvāto līguma noteikumu pasliktināšanās klientiem.

Apvienošanās dalībnieku līdzšinējā darbība pārklājas arī graudu iepirkšanas tirgū un graudu pirmsapstrādes pakalpojumu tirgū. Ņemot vērā, ka minētajos tirgos darbojas spēcīgi konkurenti, "Baltic Agro" un "Tukuma straumes" darbību pārklāšanās neietekmēs konkurences apstākļus šajā tirgū, norāda KP.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secina, ka apvienošanās rezultātā Latvijā nenotiks būtisks tirgus koncentrācijas pieaugums ietekmētajos tirgos, kā arī netiks samazināta konkurence, būtiski nemainīsies tirgus struktūra un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis nevienā no ietekmētajiem tirgiem. Tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams, atzīst KP.

KONTEKSTS:

Dānijas lauksaimniecības uzņēmumu kooperatīvam "DAVA Agravis International Holding" piederošais lauksaimniecības pakalpojumu uzņēmums SIA "Baltic Agro" šā gada janvārī noslēdza darījumu par akciju kontrolpaketes iegādi lauksaimniecības pakalpojumu un dzīvnieku barības ražošanas uzņēmumā AS “Tukuma straume"."Baltic Agro" paziņojumā medijiem gan nenorādīja darījuma summu.

Uzņēmumu reģistra dati, kas pieejami "Crediweb", liecina, ka 1994. gadā dibinātais SIA "Baltic Agro" pilnībā pieder Dānijā reģistrētam lauksaimniecības uzņēmumu kooperatīvam "DAVA Agravis International Holding". 2016. gadā "Baltic Agro" apgrozījums sasniedza 140 miljonus eiro. Kompānija nodarbina 135 cilvēkus.

"Tukuma straume" nodarbina 85 cilvēkus. Informācija "Firmas.lv" liecināja, ka 2016.gadā "Tukuma straume" apgrozījums bija 9,312 miljoni eiro, bet peļņa - 712 298 eiro, vēstīja LETA. Tā kā akciju sabiedrībām Uzņēmumu reģistram nav jāsniedz ziņas par īpašniekiem, šī informācija par "Tukuma straumi" nebija norādīta.

"Tukuma straumes" vārds iepriekš plaši izskanēja saistībā ar pārmetumiem par uzņēmuma ražotās suņu barības "Dogo" kvalitāti. Līdz šim veiktajās barības analīzēs gan nav atrastas toksiskas vielas, kas varētu būt dzīvnieku barības vada kaites izraisītājas, līdz ar to gan ražotājs, gan arī Zemkopības ministrija noliedz barības saistību ar suņu saslimšanu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti