Konkurences uzraugi OCTA cenu kāpumu pētīs vēl pusgadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Izpēte par automašīnu obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) cenu kāpumu ir apjomīga un turpināsies vēl vismaz pusgadu, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” atzina Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa norādīja, ka izpēte sastāv no divām daļām. Viena daļa ir OCTA izmaksu pieaugums, jo tirgus dalībniekiem tiešām samazinājās ieņēmumi, bija arī zaudējumi, pieauga izmaksas par auto labošanu servisos, tie ir it kā objektīvi apstākļi.

Bet KP interesē arī tas, ka tirgū notika “diezgan sinhronas darbības”. Ja uzņēmumi cieš zaudējumus, katrs var lemt individuāli, vai segt zaudējumus un augošas izmaksas no citām pozīcijām, vai celt cenas, un kad tieši celt cenas.

“Mūsu lielākais uzdevums ir, kā var izvērtēt un pierādīt, vai tas ir vienkārši tirgus caurskatāmība, kas radīja vilni un visi tam sekoja, vai nav,” sacīja Ābrama.

Savukārt apdrošinātāju publiskie brīdinājumi, ka cenas atkal pieaugs, nav pieļaujami, jo tas dod tirgum signālu, atzina KP vadītāja.

KP pārbaude par OCTA cenu kāpumu varētu noslēgties pēc aptuveni pusgada, jo tā ir apjomīga lieta un izpētes darbinieki nestrādā tikai ar vienu lietu, bet ar vairākām lietām paralēli, sacīja Ābrama.   

KONTEKSTS:

Pētīt OCTA cenu kāpumu Konkurences padome nolēma pērn augustā, reaģējot uz to, ka gada sākumā tika prognozēts, ka cena, ko autovadītājiem ir jāmaksā par OCTA, varētu pieaugt par 15% līdz 20%, bet daudzos gadījumos tā pieaugusi teju divkārt.

 Apdrošinātāji cenu kāpumu pamato ar būtiski pieaugušām izmaksām.

OCTA straujais cenu kāpums nepatīkami pārsteidzis daudzus autovadītājus. Atsevišķos gadījumos maksa ir pat divkārt pieaugusi. Reaģējot uz šādu cenu kāpumu, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par OCTA maksimālās gada cenas noteikšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti