Panorāma

Vienojas par nākamā gada budžetu

Panorāma

R. Petraviča ministres un deputātes amatus apvienos arī turpmāk

Atkritumu monopols "pa sētas durvīm"

Konkurences uzraugi noraida bažas par faktisku atkritumu monopolu pagaidu risinājumā Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Konkurences padomes (KP) noteiktā pagaidu noregulējuma laikā Rīgā atkritumu izvešanas biznesā turpinās darboties trīs no četriem līdzšinējiem apsaimniekotājiem. “CleanR” un “Eco Baltia vide” kopā apsaimnieko 88% Rīgas atkritumus. Abi šie uzņēmumi arī veido kopsabiedrību “Tīrīga”. Tādēļ pastāv aizdomas, ka faktiski monopols Rīgas atkritumu apsaimniekošanā jau ir iestājies, tikai slēptā veidā. Konkurences padome šādas bažas noraida.

Bažas par to, ka monopols Rīgā varētu iestāties jau tuvākajā laikā, šonedēļ, lemjot par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, pauda arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”): “Vienīgie divi tirgū palikušie, kuri ar Rīgas domes lēmumu nokāvuši pārējos konkurentus, tagad taisās uz kaut ko labu. Mēs esam vienā situācijā, ko Rīgas dome ir pieļāvusi, kas ir nepiedodama.”

Turpretim KP uzskata, ka pašlaik par monopolu vai karteli runāt nav pamata. “Šie tirgus dalībnieki atgriežas tirgū kā atsevišķi, neatkarīgi tirgus dalībnieki, jo nav vairs monopols, kur abi uzņēmumi veido kopsabiedrību ar vienu cenu, visu klientu bāzi. Viss ir kopīgs monopolā. Šobrīd tiek atgriezta situācija, kāda tā bija līdz koncesijas līguma noslēgšanai,” skaidro Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (“Gods kalpot Rīgai”) informēja, ka ārkārtas situācijas laikā Rīgas atkritumu nozarē turpinās darboties arī viens no mazajiem komersantiem – uzņēmumus “Lautus”.  Tātad –  trīs no četriem pašreizējiem apsaimniekotājiem. No tirgus aiziet tikai “Pilsētvides serviss”, kurš apsaimniekoja aptuveni 9% Rīgas atkritumu apjoma. Pašlaik turpinās sarunas, kā atlikušie apsaimniekotāji sadalīs šo tirgus daļu.

Rīgas mērs pauda pārliecību, ka draudošā krīze atkritumu apsaimniekošanā esot tikpat kā novērsta.

Rīgas mēra optimistiskajam paziņojumam gan nav izdevies pārliecināt visus rīdziniekus. “Faktiski ar šo valdības lēmumu par ārkārtas situāciju Rīgas domei tiek atsietas rokas, un caur sētas durvīm šis monopols varētu tikt ieviests Rīgā,” uzskata biedrības “Rīgas apkaimju alianse” pārstāvis Kaspars Spunde.

Piketa dalībnieki uzsvēra, ka reāla konkurence Rīgas atkritumu nozarē tiks ieviesta tikai tad, kad iedzīvotāji paši varēs izvēlēties sev tīkamāko apsaimniekotāju no vairākiem piedāvājumiem.

KONTEKSTS:

Kopsabiedrība "Tīrīga"

Kopsabiedrību "Tīrīga" veido divu atkritumu apsaimniekotāju "Clean R" un "Eco Baltia vide" kopīgais uzņēmums "CREB Rīga" un pašvaldības uzņēmums "Getliņi EKO".

15. septembrī Rīgā bija paredzēts mainīt atkritumu apsaimniekotāju – četru kompāniju vietā atkritumus izvestu "Tīrīga", kurai Rīgas dome bija paredzējusi uzticēt šo darbu uz 20 gadiem. Taču Konkurences padome iebilda pret šādu monopolu un nepilnu nedēļu pirms atkritumu izvedēju maiņas liedza "Tīrīgai" pagaidām sākt darbus Rīgā. Rīgas dome pārsūdzējusi šo lēmumu.

Lai nepieļautu atkritumu haosu galvaspilsētā, kad svētdien iedzīvotājiem nav līgumu ar atkritumu apsaimniekotājiem un viņu atkritumi netiek izvesti, valdība trešdien, 11. septembrī, ārkārtas sēdē akceptēja rīkojuma projektu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgā. Tā ļauj atkritumu apsaimniekotājiem sākt darbu jau svētdien arī bez līgumiem ar iedzīvotājiem.

Nākamnedēļ par ārkārtējās situācijas pamatotību jālemj Saeimai. Valsts kanceleja aģentūrai LETA skaidroja, ka Ministru kabinetam ir tiesības izsludināt ārkārtējo situāciju uz laiku līdz trim mēnešiem. Savukārt Saeimai valdības lēmums par ārkārtējo situāciju ir nekavējoties jāiekļauj Saeimas sēdes darba kārtībā. Ja Saeima to noraida, valdības lēmums zaudē spēku un saskaņā ar to ieviestie pasākumi nekavējoties tiek atcelti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti