Pēcpusdiena

Deputātus satrauc skolēnu sasniegumi OECD starptautiskajā izglītības pētījumā

Pēcpusdiena

Taps lidmašīnu pasažieru datu reģistrs terorisma apkarošanai

Konkurences padomei bažas par "Latvijas Gāzes" rīcību dabasgāzes tirgus atvēršanas gaidās

Konkurences uzraugi brīdina: Slēdzot jaunus līgumus ar «Latvijas gāzi», esiet modri!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Konkurences padome (KP) mudina iedzīvotājus, kuri pašlaik slēdz līgumus ar “Latvijas gāzi”, būt modriem, jo saņemti signāli par līgumos paredzētajiem sodiem, ja klienti vēlas tos lauzt pēc gāzes tirgus liberalizācijas. “Latvijas gāze” gan noraida šos pārmetumus.

Intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” Konkurences padomes 2.analītiskā departamenta direktore Ilze Taivāne pastāstīja, ka ir saņemti signālus no klientiem, kuri pašlaik slēdz jaunus līgumus ar “Latvijas gāzi”, par nepievilcīgiem nosacījumiem attiecībā uz iespējamā gāzes piegādātāja maiņu pēc šī tirgus liberalizācijas.

“Tiem patērētājiem, kam šajā brīdī, kad tirgus vēl nav atvērts, nepieciešams noslēgt līgumus par gāzes piegādi, jābūt gana modriem un izvērtēt nosacījumus, kādus piedāvā pagaidām vienīgais spēlētājs tirgū!” sacīja KP pārstāve.

KP gan konkrētas bažas neizsaka attiecībā uz senāk slēgtiem līgumiem. “Mūsu skatījumā – neatkarīgi no tā, kad šis līgums ticis noslēgts, uzsākot šo tirgus atvēršanu, absolūti mainījušies spēles nosacījumi un neviens no tiem līgumiem vairs nebūtu uzskatāms par spēkā esošu,” norādīja Taivāne.

Komentējot Konkurences padomes bažas, “Latvijas gāzes” juridiskā departamenta vadītāja vietnieks Māris Onževs noliedz, ka patērētājiem tiktu piedāvāti līgumi, kuros paredzētas sankcijas par līgumu laušanu pēc gāzes tirgus liberalizācijas: ““Latvijas gāze” vienmēr ir vērsta uz sadarbību, godīgiem spēles noteikumiem, atbilstošu piedāvājumu izteikšanu.”

“Latvijas gāze” arī gatava pārrunāt ar Konkurences padomi tās paustās bažas. Turklāt Onževs  norāda – “Latvijas gāzes” bizness no valsts puse tiek cieši uzraudzīts – to dara gan Konkurences padome, gan Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

Latvijas dabasgāzes tirgus tiks atvērts 2017.gada 3.aprīlī.

Izpildot likuma prasības, gāzes tirgus monopoluzņēmums "Latvijas gāze" tiks sadalīts, no tā nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, tostarp Inčukalna pazemes krātuvi, ko nodos neatkarīgam gāzes pārvades uzņēmumam "Conexus Baltic Grid". "Latvijas gāze" pēc tirgus liberalizācijas saglabās gāzes sadali un tirdzniecību.

Jaunais dabasgāzes uzglabāšana un pārvades sistēmas operators “Conexus Baltic Grid” jau pirmajā dienā iesniedza jaunu tarifu projektu. Tas paredz, ka pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņu radītais gala lietotāju tarifu pieaugums būs līdz 4%, un galvenais pieauguma iemesls ir pārvadītās dabasgāzes apjoma samazināšanās par 46% kopš iepriekšējā tarifu aprēķināšanas perioda. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti