Konkurences uzraugi atļauj «Latvenergo» un CSDD elektroauto uzlādes tīklu sadarbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Konkurences padome (KP) lēmusi atļaut AS “Latvenergo”, valsts AS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” (CSDD) un AS “Unifiedpost” paziņoto vienošanos, kas nodrošinās publisko elektroauto uzlādes tīklu sadarbību, informēja KP.

Vienošanās rezultātā “Latvenergo” uzlādes tīkla “Elektrum Drive” klienti varēs veikt uzlādi CSDD e-mobi tīklā, izmantojot “Latvenergo” autentifikācijas rīkus un norēķinu kārtību, un otrādi. Tādējādi tikšot nodrošināta raita lietotāju autentifikācija, apmaksa un ar to saistītie pakalpojumi.

Vienošanās ietvaros plānots saglabāt gan CSDD, gan AS “Latvenergo” uzlādes tīklu mobilās lietotnes. Vienošanās mērķa sasniegšanai kopīgas lietotnes izveide nav nepieciešama, un šādas lietotnes izstrāde varētu kavēt vienošanās ieviešanu.

Vienošanās ietekmes izvērtējums

Tā kā uzlādes cenai neatkarīgi no izvēlētā abonēšanas pakalpojumu sniedzēja (autentifikācijas un apmaksas nodrošinātāja) ir jāatbilst izvēlētā uzlādes punkta operatora tarifiem,

vienošanās nosacījumi paredz konkurentu savstarpēju informēšanu par uzlādes tarifiem un to piemērošanas metodēm.

Iepriekšēja informēšana ir nepieciešama, lai galapatērētājiem pakalpojums tiktu sniegts par konkrētajā brīdī atbilstošajiem tarifiem.

KP skaidroja, ka vienošanās ietvaros paredzēta informācijas apmaiņa vienīgi par otras puses klientiem sniegtajiem pakalpojumiem. Tas samazina informācijas apmaiņas apjomu līdz minimāli nepieciešamajam vienošanās izpildei.

No Konkurences likuma 11. panta izriet, ka vienošanās par tiešu vai netiešu cenu vai tarifu noteikšanu jebkādā veidā vai to veidošanās noteikumiem, kā arī par informācijas apmaiņu, kura attiecas uz cenām un realizācijas noteikumiem, ir aizliegtas. Tomēr konkurences tiesības atļauj tādas konkurentu vienošanās, kuras veicina preču ražošanas vai realizācijas uzlabošanu vai ekonomisko attīstību, radot labumu patērētājiem.

KP uzsvēra, ka šīs vienošanās nedrīkst iesaistītajiem uzņēmumiem uzlikt ierobežojumus, kuri nav nepieciešami minēto mērķu sasniegšanai, kā arī nedrīkst dot iespēju likvidēt konkurenci ievērojamā konkrētā tirgus daļā.

Tāpat KP secināja, ka paziņotā vienošanās neuzliek attiecīgajiem tirgus dalībniekiem ierobežojumus, kuri nav nepieciešami attiecīgo mērķu sasniegšanai, kā arī nedod iespēju likvidēt konkurenci ievērojamā tirgus daļā, tādējādi tā ir atļaujama.

Regulārs vienošanās novērtējums

Lai gan KP ieskatā, šobrīd nekas neliecina par to, ka konkurencei radītie ierobežojumi pārsniegs vienošanās rezultātā iegūtos efektivitātes ieguvumus, tomēr esot praktiski neiespējami precīzi paredzēt, kā identificētie konkrētie tirgi attīstīsies un kāda varētu būt šādas vienošanās patiesā ietekme uz konkrētajiem tirgiem ilgtermiņā.

Līdz ar to KP aicina vienošanās dalībniekus veikt konkrētās vienošanās individuālu pašnovērtējumu pēc gada no lēmuma spēkā stāšanās dienas un pēc tam. Aicina sevišķi apsvērt to, vai vienošanās ietvaros joprojām tiek izpildīts obligātās nepieciešamības kritērijs, tas ir, vai vienošanās ietvaros paredzētie konkurences ierobežojumi joprojām ir obligāti nepieciešami vienošanās izpildei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti