Pēcpusdiena

Spānijas iznīcinātājs "Eurofighter" nejauši izšāvis raķeti Igaunijas gaisa telpā

Pēcpusdiena

Pieaug "Zaļās karotītes" produktu skaits, bioloģiskie ražotāji - skeptiski

Konkurences padomi neapmierina Rīgas domes rīcība saistībā ar Rīdzinieka karti

Konkurences uzraugi: Ar stāvvietu atlaidēm Rīga uzspiež savu norēķinu sistēmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Noteikumi, ka “Rīdzinieka kartes” īpašnieki atlaides autostāvvietu apmaksai atsevišķās Rīgas zonās var iegūt tikai tad, ja norēķinās caur pašvaldības norēķinu sistēmu, rada nepamatotus ierobežojumus gan patērētājiem izvēlēties, gan privātajiem uzņēmējiem piedāvāt savus pakalpojumus, secinājusi Konkurences padome (KP).

ĪSUMĀ:

  • Rīdzinieku kartes īpašniekiem par stāvvietām B, C, D zonās – 20% atlaide, ja maksā ar “Rīgas kartes” e-naudas kontu.
  • KP: Citu norēķinu sistēmu izmantotājiem nepamatoti liedz saņemt atlaidi.
  • KP: Dome liedz patērētājiem iespēju izvēlēties, uzņēmējiem – piedāvāt savus pakalpojumus.
  • Konkurences padome bezspēcīga – tai nav piešķirtas tiesības vērsties pret domi.
  • Tāpēc KP vērsās par pašvaldībām atbildīgajā ministrijā – VARAM.

Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama
00:00 / 00:59
Lejuplādēt

Lai novērstu konstatētos tirgus kropļojumus, padome aicina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) izvērtēt Rīgas domes rīcību, portālu LSM informēja padome.

Pašvaldības uzņēmums “Rīgas satiksme”, kas apsaimnieko pašvaldības maksas autostāvvietas, savam meitas uzņēmumam SIA “Rīgas karte” ir nodevusi ekskluzīvas tiesības uzturēt “Rīdzinieka kartes”.

Rīgas domes saistošie noteikumi paredz, ka kartes īpašniekiem, norēķinoties par maksas autostāvvietu lietošanu B, C un D zonās, piemēro 20% atlaidi, taču tikai, ja izmanto elektroniskās naudas kontu, ko uztur SIA “Rīgas karte”.

Līdz ar to pašvaldība nepamatoti liedz “Rīdzinieka kartes”  īpašniekiem, kas par maksas autostāvvietu lietošanu vēlas norēķināties, izmantojot SIA “Mobilly” vai citu privātu uzņēmumu pakalpojumus, saņemt konkrēto atlaidi.

Padome secināja, ka tādējādi Rīgas dome nodrošina nepamatotas priekšrocības sev tieši un pastarpināti piederošām kapitālsabiedrībām, vienlaikus radot būtiskus konkurences kropļojumus un ierobežojot patērētāju iespējas izvēlēties tiem ērtāko norēķinu veidu.

Vērtējot pašvaldības uzņēmumu rīcību, padome nekonstatēja SIA “Rīgas satiksme” dominējošo stāvokli autostāvvietu pakalpojuma sniegšanas tirgū, jo klientiem Rīgā ir iespējas izvēlēties starp dažādiem stāvvietu pakalpojumu sniedzējiem. Nav konstatēts arī arī SIA “Rīgas karte” dominējošais stāvoklis norēķinu tirgū.

Tomēr iestāde saskatīja nepamatotus pašvaldības radītus konkurences ierobežojumus, ko izraisījusi konkurences neitralitātes principa ignorēšana.

KP norāda, ka atbilstoši konkurences neitralitātes jeb nediskriminēšanas principam atlaides būtu jāsaņem visiem “Rīdzinieka kartes” īpašniekiem neatkarīgi no norēķinu pakalpojuma sniedzēja veida – vai tas ir pašvaldības, vai privāts uzņēmums. Tas nodrošinātu vienlīdzīgas un godīgas konkurences iespējas arī citiem norēķinu pakalpojuma sniedzējiem.

“Kārtējo reizi Rīgas pašvaldība rupji demonstrē savu izpratni par uzņēmējdarbības “veicināšanu”, sev piederošiem uzņēmumiem piešķirot konkurences priekšrocības, kamēr privātajiem uzņēmumiem liedzot uz līdzvērtīgiem nosacījumiem piedāvāt līdzīgus pakalpojumus,” norādīja Skaidrīte Ābrama.

“Diemžēl Konkurences padome šādos gadījumos ir bezspēcīga. Latvijas konkurences regulējumā joprojām vēl nav nostiprinātas tiesības vērsties pret valsts un pašvaldību radītiem konkurences kropļojumiem,” atzina Ābrama.

Lai novērstu Rīgas domes saistošo noteikumu radīto konkurences ierobežošanu, aizsargājot savu kapitālsabiedrību ekonomiskās intereses un pārkāpjot konkurences neitralitāti, padome ar konkrētā tirgus izpētē iegūtajiem secinājumiem vērsusies VARAM, kas uzrauga pašvaldību darbību, t.sk. izdoto saistošo noteikumu likumību.  

Savukārt Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks, komentējot situāciju, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Pēcpusdiena” pauda, ka viņš nav saņēmis nevienu patērētāja iesniegumu vai sūdzību par to, ka nav iespējas izmantot citu sistēmu atlaides saņemšanai “Rīgas satiksmes” stāvvietās.

Taujāts, vai Rīgas dome gatava kopā ar SIA “Mobilly” meklēt situācijas risinājumus, Baraņņiks pauda, ka visi komersanti ir vienādi likumu priekšā, un, ja tikai vienam komersantam vajadzīgi īpaši noteikumi, tādā veidā tiktu diskriminēti pārējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti