Rīta intervija

Eiroparlamentārietis Roberts Zīle par lielajiem transporta infrastruktūras projektiem

Rīta intervija

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs par Ārlietu dienestu

Skaidrīte Ābrama par norisēm piena tirgū un aizvadītā gada tendencēm

Konkurences pārkāpumu ir pārāk daudz - uzraugi vairs nesoda visus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Konkurences pārkāpumu Latvijā ir tik daudz, ka Konkurences padome nespēj pievērsties visiem un pērn vairākos gadījumos neierosināja pārkāpumu lietas, bet gan izteica brīdinājumus, intervijā Latvijas Radio atzina Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa gan noliedza, ka tas nozīmē, ka konkurences uzraugi būtu kļuvuši pielaidīgāki. Konkurences padome vienkārši cenšas efektīvāk izmantot savus resursus un vairāk pievērsties prioritārajām lietām, izmeklējot lielākus un nopietnākus pārkāpumus.

Pērn izmeklētas piecas lielas karteļu lietas, trijos gadījumos arī uzlikti sodi un aizliegumi piedalīties publiskajos iepirkumos, bet sešos gadījumos padome izteica brīdinājumu, jo pārkāpumi bija maza apmērā, pārkāpēji “sakarteļojušies” pirmo reizi, stāstīja Ābrama.

Arī izmeklējot dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, padome pievēršas nopietnākiem pārkāpumiem, bet pērn četros mazāk nopietnos gadījumos izmantoja mediācijas procesu, lai panāktu abu pušu izpratni par godīgu konkurenci.  

Ābrama arī stāstīja, ka pārkāpēju tendences Latvijā ir īpatnējas, uzņēmēji it kā apzinās negodīgas konkurences negatīvo ietekmi, bet, iesaistoties karteļos, neattiecina to uz sevi, turklāt aptauja liecina, ka lielākā daļa uzņēmēji nezina arī par “iecietības programmu” – iespēju pēc iesaistīšanas kartelī ziņot padomei par to un izvairīties no sodiem.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti