Krustpunktā

Krustpunktā - gada notikumu apskats kopā ar jaunajiem politiķiem

Krustpunktā

Žurnālisti par gadu mijas uzrunām un uguņošanu, par degvielas cenām un Rīgas aktualitātēm

Krustpunktā - Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama

Konkurences padomes vadītāja: 2019. gada lietās visvairāk «tirgu čakarējusi publiskā vara»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aizvadītajā gadā konkurences jomā izpētītajās lietās visvairāk “tirgu čakarējusi publiskā vara”, Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” atzina Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.  

Stāstot, ar ko bija īpašs 2019. gads, Ābrama pauda, ka tas izcēlies ar to, ka padomes atklātie konkurences kropļojumi bija publisko personu darbību rezultātā iniciēti, izraisīti un veicināti.

“Tautas valodā runājot, tirgu čakarējusi publiskā vara,” sacīja Ābrama.

Kā piemēru viņa minēja galvaspilsētas uzņēmuma “Rīgas satiksmes” nanoūdens lietu, kurā iniciators bija amatpersona, veidojot kopā ar draudzīgām firmām iepirkumu konkrētam uzvarētājam.

Tāpat viņa atgādināja par Rīgas atkritumu apsaimniekošanas sāgu, kurā vēl nekas nav beidzies, taču pašvaldība divus gadus ignorēja Konkurences padomes ieteikumus un veidoja monopolu - uzņēmumu “Tīrīga”.

Tāpat padome secināja, ka vairāk nekā 10 gadus zāļu cenu veidošanas mehānisms ļāva gūt lieltirgotavām milzu peļņu, un aiz tā arī stāvējuši ierēdņi, ministriju darboņi, kuri to paši izdomājuši vai atraduši kādas formulas un algoritmus, kas kādam, iespējams, ir labvēlīgi, klāstīja Ābrama. Arī šajā gadījumā tās bija publiskās personas, kas izstrādājušas, pieņēmušas un gadiem nav mainījušas šos noteikumus.  

Arī “būvnieku karteļa” lieta sākās no amatpersonām, jo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sāka izmeklēšanu, vai amatpersonas nav saistītas ar kukuļošanu.

Uzņēmējiem grūti strādāt šādos apstākļos, bet padomājam, cik mēs kā iedzīvotāji pārmaksājam par to visu, uzsvēra Ābrama.

Tās ir “milzīgas summas, kas mūsu ekonomiku nepadara konkurētspējīgu un uz attīstību vērstu”, piebilda Ābrama.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti