Konkurences padome soda «Liepājas autobusu parku»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Konkurences padome par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu sodījusi akciju sabiedrību "Liepājas autobusu parks". 

Padome secinājusi, ka „Liepājas autobusu parks", kas vienlaikus bija arī Liepājas Autoostas valdītājs, laikā no 2008. līdz 2014.gadam noteica citiem pārvadātājiem daudz lielāku maksu par autoostas izmantošanu nekā sev.

Uzņēmumam piemērots sods 130 000 eiro apmērā. Dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir ļoti smags konkurences pārkāpums, turklāt šajā gadījumā pārkāpums bijis ļoti izteikts, Latvijas Radio norādīja Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Viņa uzsvēra, ka autoostas izmantošanas maksa ir būtiska kopējā pārvadājumu izmaksu sastāvdaļa, un Liepājas Autoostā citiem pārvadātājiem tā bija noteikta daudzkārt augstāka, paredzot autoostai nesamērīgu peļņu. Turklāt šādā viedā „Liepājas autobusu parks” varēja gūt konkurences priekšrocības konkursos par tiesībām nodrošināt pārvadājumus kādos maršrutos, jo, pateicoties zemākajai ostas maksai, varēja piedāvāt arī kopumā zemāku cenu.

Ābrama uzsvēra, ka situācija, kad pārvadātājs un ostas pakalpojumu sniedzējs nav nodalīti, nav normāla. Tiesa, kad KP jau izmeklēja šo lietu, Liepājas autoostu nodalīja no „Liepājas autobusu parka”, un KP cer, ka „šāda diskriminācija turpmāk nenotiks”, pauda Ābrama.  

„Liepājas autobusu parks” iepazinās ar Konkurences padomes lēmumu  un nepiekrīt lēmumam un tā pamatojumam. Uzņēmums sola lēmumu pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā Konkurences likumā noteiktajā kārtībā, sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Māris Ārbergs. “Liepājas autobusu parka” vadība skaidro, ka dažādus tarifus piemērot tam likusi Satiksmes ministrija, kas dotē pasažieru pārvadājumus.

Gala vārds jāsaka tiesai, un līdzīgos gadījumos Konkurences padome iepriekš ir uzvarējusi.

Pasažieru autopārvadājumu nozarē gadījums ar Liepājas autoostu nav vienīgais. Pārmetumus par diskriminējošu tarifu politiku savulaik saņēmuši arī Rīgas un Rēzeknes autoostas apsaimniekotāji. Uzraugi pārbauda  arī citu  reģionālo  autoostu darbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti