Konkurences padome: Prognozes par pārtikas cenu kāpumu – sabiedrības biedēšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pašlaik situācija saistībā ar it kā gaidāmo pārtikas produktu sadārdzinājumu veikala plauktā tiek dramatizēta. Tādējādi sabiedrību biedē ar nemitīgu pārtikas sadārdzinājumu un tiek sētas neizbēgama cenu kāpuma gaidas. Šādu viedokli pauž Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama.

KP vadītāja norāda, ka iepriekš izskanējušas dažādas prognozes gan par gaidāmo piena produktu sadārdzinājumu piena izejvielas cenas kāpuma dēļ, gan arī runas par "nedabiski lētās" maizes, eļļu, apelsīnu, kafijas un citu produktu sadārdzinājumu.

Lai arī prognozes par jaunā gada tendencēm valstī ir ir pašsaprotamas, tomēr prognozes par cenu kāpumiem vienā vai otrā nozarē ir vērtējamas kā "publiskajā telpā radīts bezatbildības burbulis", norāda Ābrama.

Vadošo tirgus dalībnieku vai organizāciju pārstāvju paziņojumi par gaidāmo cenu celšanos konkurences tiesību praksē var tikt uzlūkots kā signāls visam tirgum saskaņoti rīkoties, ceļot cenas.

Tas savukārt var kļūt par iemeslu konkurences pārkāpuma izmeklēšanai, brīdina Ābrama.

KP: Brīdinām, ka tā darīt nedrīkst 

KP vadītāja akcentē, ka padome pētījumā secinājusi, ka, pieaugot svaigpiena izmaksām, ne vienmēr vienlaikus proporcionāli jāpieaug arī tā pārstrādātāju noteiktajām cenām.

"Svaigpiena cenu šoka jeb strauju, būtisku svaigpiena iepirkuma cenu izmaiņu gadījumā pārstrādes izmaksas tiek ietekmētas četras reizes mazāk. Mazumtirdzniecības posmā cenas reakcija ir mazāka par vienu procentpunktu no sākotnējās, proti, piena kā izejvielas cenas pieauguma," norāda Ābrama.

Turklāt Latvija nedzīvo noslēgtā tirgū  – jau tagad Latvijā ir nozīmīgs līdzvērtīgu piena produktu imports, kas būtiska cenu sadārdzinājuma gadījumā mazumtirdzniecības plauktos spēs aizstāt vietējo produkciju. Tāpat tirgū ir pieejami piena un citu produktu aizstājējprodukti.

"Līdz ar to es neredzu pamatu dramatizēt situāciju Latvijā ar it kā neizbēgami gaidāmo pārtikas produktu cenu sadārdzinājumu mazumtirdzniecībā un sēt iedzīvotājos neizbēgama cenu kāpuma gaidas," norāda KP vadītāja Ābrama.

Viņa aicina gan institūtus, gan asociācijas, gan arī pārstrādes uzņēmumus "neradīt nevajadzīgu un nepamatotu ažiotāžu un beigt biedēt ar nemitīgu cenu celšanos".

"Konkurences padome izsaka brīdinājumu, ka tā darīt nedrīkst," Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" noteica KP vadītāja.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Aizvērt ×

"Food Union" pārmetumus noraida

Latvijā lielākā piena pārstrades uzņēmuma "Food Union" valdes priekšsēdētājs un stratēģijas un biznesa attīstības viceprezidents Normunds Staņēvičs Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" gan norādīja, ka nevar piekrist KP pārmetumiem. Prognozes izteiktas, arī ņemot vērā mediju interesi par notiekošo nozarē.

Pēc uzņēmuma vadītāja teiktā, pērn galvenais notikums piena nozarē Eiropā un Latvijā bija "ārkārtīgi" zemās piena iepirkuma cenas, kam gada nogalē sekoja straujš piena cenu kāpums, kas neizbēgami ietekmēs gala produkta cenu. Veikalā piena produktu cena pērn pieauga par 15-20%, bet izejvielas iepirkuma cena palielinājās par 50-60%.

"Patērētājs, protams, redz šo piena produktu cenu pieaugumu veikalos un mēs uzskatām, ka tas ir mūsu pienākums pret viņiem skaidrot, kāpēc tas notiek," teica Staņēvičs.

Viņš norādīja: lai arī uzņēmuma darbība ir optimizēta un reorganizēta, tostarp apvienojoties ar citiem tirgus spēlētājiem, tomēr daudz līdzekļu ieguldīti veselīgāka un kvalitatīvāka produkta ražošanā. "Un šis ir iespējams tikai tad, ja iespējams lielāks resurss izpētei, attīstībai."

"Food Union" vadītājs piebilda, ka pēdējo reizi piena produktu cenu kritums veikala plauktā bija redzams 2014.gadā, kad Krievija ieviesa embargo ES piena produktiem un kad saruka piena izejvielas cena.

Piena ražotāji piekrīt Konkurences padomei

Tikmēr biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietnieks un ZS "Mežacīruļi" saimnieks Juris Cīrulis Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" piekrita KP paustajam. "Līderis paliek līderis, un tam ir jābūt ļoti ieturētam un uzmanīgam."

Cīrulis sacīja: zemnieki vēl nesen "dzīvoja zobus sakoduši" - piena iepirkuma cenas bija zemas, un tas bija liels pārbaudes laiks piena ražotājiem. Pašreizējais piena izejvielas cenas kāpums saistīts ar globāliem faktoriem, taču tā dēļ nevajadzētu pieaugt piena produktu cenai veikala plauktā.

"Jo tad, kad bija tas cenu kritums, pie ievērojama [piena izejvielas cenas] krituma, tad ievērojama cenu krituma [piena produktiem] veikalā arī nebija," teica Cīrulis,

skeptiski vērtējot "Food Union" minētos argumentus, ka piena produkti lētāki nekļūst saistībā ar ieguldījumiem to kvalitātē. Cīrulis gan atzina, ka jāņem vērā arī "lielveikalu dominējošo lomu".

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti