Konkurences padome atļauj «BaltCap» grupas uzņēmumam iegādāties «HansaMatrix»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Konkurences padome (KP) pirmdien, 28. novembrī, nolēma atļaut privātā un riska kapitāla investīciju fonda "BaltCap" grupas uzņēmumam SIA "Emsco" iegādāties augsto tehnoloģiju uzņēmumu AS "HansaMatrix". KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma darījumu atļaut, informēja padomē.

SIA "Emsco" ir akciju iegādei dibināta komercsabiedrība, kas ietilpst "BaltCap" ieguldījumu portfelī. "BaltCap" ir privātā kapitāla un riska kapitāla ieguldītājs un pārvaldītājs, kas primāri darbojas Baltijā.

Savukārt AS "HansaMatrix" ir AS "Nasdaq Riga" Baltijas oficiālajā sarakstā kotēta publiska akciju sabiedrība. AS "HansaMatrix" sniedz elektronikas ražošanas pakalpojumus tādās nozarēs kā transports, telekomunikācijas, enerģijas pārvaldība, medicīna un aizsardzība.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un iestādes rīcībā esošo informāciju, KP secināja, ka apvienošanās dalībnieki un ar tiem saistītie uzņēmumi nedarbojas vienā konkrētajā tirgū vai ar to vertikāli saistītā tirgū.

Līdz ar to nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ietekmētajos tirgos Latvijā, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki.

KP atgādināja: lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi KP nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētāji cieš ilgtermiņā, jo tiem tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu. 

KONTEKSTS:

Ziņu aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija liecina, ka "Emsco" reģistrēta 2022. gada novembrī un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Igaunijas "BaltCap Private Equity Fund III".

"HansaMatrix" koncerna apgrozījums 2022. gada deviņos mēnešos bija 20,171 miljons eiro, kas ir par 18% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, taču kompānija cieta zaudējumus 1,293 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"HansaMatrix" lielākie akcionāri, pēc kompānijas publiskotās informācijas, 2022. gada jūlija beigās bija Ilmāram Osmanim piederošais uzņēmums "Macro Rīga" (26,78%), investīciju fondi "ZGI-4 AIF" (15,02%), "BaltCap Latvia Venture Capital Fund" (9,92%) un "FlyCap Investment Fund I AIF" (8,86%), kā arī "CBL Asset Management" pārvaldītie fondi (6,54%), "Swedbank Investeerimisfondid" pārvaldītie fondi (5,4%) un "Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" pārvaldītie fondi (5,09%).

"HansaMatrix" ir augsto tehnoloģiju uzņēmums, kas veic jaunu elektronisko produktu un sistēmu izstrādi, to industrializāciju, kā arī sniedz integrētus ražošanas pakalpojumus klientiem, datu tīklu iekārtu, lietu interneta, industriālo sistēmu un citos augstas pievienotās vērtības tirgus segmentos. Kompānijas akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti