Panorāma

V.Dombrovskis: "Citadeles" cena var būtiski kristies

Panorāma

Pieaug nesaskaņas "Vienotībā"

Atklāj būvnieku neatļautu vienošanos

Konkurences padome atklāj būvniecības uzņēmumu karteli ES fondu iepirkumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Maskējoties ar ģenerāluzņēmēja un apakšuzņēmēja attiecībām, darbojusies būvniecības uzņēmumu karteļa vienošanās shēma Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu iepirkumos, secināja Konkurences padome (KP).

Abi uzņēmumi kopā piedalījušies trijos iepirkumos par kopējo līgumcenu – 684 tūkstoši eiro.

Konkurences padomē skaidro - shēma paredzēja, ka viens iesniedz pasūtītājam savu vēlamo tāmi, bet otrs  - mākslīgi sadārdzinātu. Lai kurš no uzņēmumiem konkursā uzvarētu, reālie darbi pilnībā tika nodoti „RCI Gulbene”. Par šādu „izlīdzēšanu” „RCI Gulbene” otram pretendentam izmaksāja atlīdzību.

Karteļa vienošanās shēma atklāta izmeklēšanā pēc iecietības programmas ziņojuma. Kā skaidro KP, iecietības programma ļauj ikvienam uzņēmumam, kas ir vai bijis iesaistīts aizliegtās vienošanās, pirmajam pēc savas iniciatīvas ziņot Konkurences padomei, iesniegt pierādījumus par pārkāpumu un saņemt pilnīgu atbrīvojumu no soda. 

„Vairumā Rietumeiropas valstu, kā arī Eiropas Komisijas līmenī lielākā daļa konkurences tiesību pārkāpumu, kas ir slēpti un ļoti grūti atklājami, tiek konstatēti tieši pēc iecietības programmu ziņojumos sniegtās informācijas,” norādīja Konkurences padomē.

“RCI Gulbene” mājaslapā sevi piesaka kā plaša spektra būvniecības uzņēmumu, un lepojas arī ar daudziem pašvaldību pasūtījumiem. Taču atklājies, ka daļa pasūtījumu, slepeni sadarbojoties ar citu būvnieku, iegūti negodīgā ceļā.

„Konkrētajā gadījumā mēs saņēmām informāciju par trīs iepirkumiem, kur bija notikusi aizliegta vienošanās. Tie ir būvniecības iepirkumi – skolai bija jāveic būvniecības darbi un zemnieku saimniecībām,” stāstīja Ābrama.

„RCI Gulbene” valdes loceklis Jānis Kubuliņš intervijā Latvijas Televīzijai noliedza faktu par karteli, bet no plašākiem komentāriem atteicās. 

Kubuliņš tikai piebilda, ka noteikti tiesāsies.

Atklātajos projektos līdz pat 80 procentiem līdzekļu nācis no Eiropas Savienības, tādēļ pret “RCI Gulbene” kā karteļa iniciatoru var tikt sākta arī tiesvedība par zaudējumu piedziņu saistībā ar Eiropas naudas nelietderīgu izlietojumu.

Otrs būvnieks izmantojis tā saucamo “iecietības programmu” - tā ļauj uzņēmumiem saņemt pilnīgu atbrīvojumu no soda, ja viņi paši vēršas pie uzraugiem. Konkurences padomē uzskata - ziņotāja pasaudzēšana ir atbalstāma, lai mudinātu tā rīkoties arī citus, tiesa,   nelolo cerības, ka tagad šādu atzīšanos skaits masveidā augs – lai gan to, kuriem atzīties, ir daudz.

„Karteļi bija un būs mūsu prioritāte, jo mums darba tur diemžēl netrūkst. Apmēram divas trešdaļas no visām pārākumu lietām, ko mēs izmeklējam, ir par aizliegtām vienošanām publiskajos iepirkumos. Tiešām ir pienācis laiks kaut radikāli mainīt, nevis tikai cīnīties ar sekām,” sacīja Ābrama.

Tā kā karteļi ir grūti pierādāmi, Rietumeiropā lielākā daļa šādu pārkāpumu tiek atmaskoti, balstoties tieši uz iecietības programmā saņemtiem ziņojumiem. Latvijas praksē šis ir pirmais gadījums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti