Konkurences padome ar nosacījumiem ļauj «Apollo Kino» īpašniekam pirkt «Forum Cinemas Latvia»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Konkurences padome (KP) atļāvusi Igaunijā reģistrētai sabiedrībai "MM Grupp", kas Latvijā pārstāv vairākus uzņēmumus, tai skaitā SIA "Apollo Kino", iegādāties citu Igaunijā reģistrētu sabiedrību "Forum Cinemas Latvia", kas arī Latvijā darbojas filmu izplatīšanas un demonstrēšanas tirgos, informēja KP.

KP secinājusi, ka apvienošanās rezultātā būtiski tiktu ierobežota konkurence šajos konkrētajos tirgos.

Tāpēc, lai novērstu iespējamos riskus konkurencei, apvienošanās atļauta ar saistošajiem noteikumiem, "MM Grupp" apņemoties tās īpašumā esošos kinoteātra "Citadele" aktīvus –darbiniekus un mantu u.c. – nodot nesaistītas trešās personas kontrolē.

Ņemot vērā, ka "Forum Cinemas Latvia" un "MM Grupp", kas pārstāv SIA "Apollo Kino", pirms apvienošanās bija tuvākie konkurenti filmu demonstrēšanas tirgū Rīgā, KP paredz, ka apvienošanās radītu būtiskus šķēršļus efektīvai konkurencei minētajā tirgū – būtiski samazinātos konkurences spiediens uz kinoteātri "Apollo Kino", ko iepriekš radīja tā lielākais konkurents "Forum Cinemas Latvia" kinoteātris "Citadele".

Savukārt ar "MM Grupp" paziņoto vēlmi atvērt kinoteātri tirdzniecības centrā "Rīga Plaza", kur iepriekš atradās kinoteātris "Multikino", kā arī ar plānoto jauna kinoteātra atvēršanu tirdzniecības centrā "Domina Shopping", sagaidāms, ka vienīgais no “MM Grupp” neatkarīgais kinoteātris Rīgā būtu "Cinamon", kas nespētu izdarīt efektīvu konkurences spiedienu uz apvienošanās dalībniekiem. Tā rezultātā būtiski negatīvi varētu tikt ietekmēta konkurence un rezultātā arī patērētāji, norādīja KP.

KP atzīmēja, ka “MM Grupp” ir liela ietekme arī filmu izplatīšanas tirgū Latvijas teritorijā. To ietekmē arī "MM Grupp" būtiskā tirgu daļa (ap 80%) kinofilmu demonstrēšanas tirgū Rīgā. Pēc apvienošanās pastāv risks, ka kinoteātriem, kas neietilpst SIA "Apollo Kino" koncernā, nebūs iespējas izdarīt pietiekamu konkurences spiedienu, lai panāktu vienlīdzīgu attieksmi filmas izplatīšanas noteikumu piemērošanā.

"Tieši SIA "Apollo Kino" lēmums par konkrētās filmas izrādīšanu var būt izšķirošs, lai filma tiktu izplatīta Latvijā un nonāktu neatkarīgu kinoteātru ekrānos. Tas var būtiski ietekmēt kinoteātros demonstrējamo filmu klāstu.

Ņemot vērā OÜ “MM Grupp” būtisko ietekmi filmu izplatīšanas un demonstrēšanas tirgos, tie būs augsti koncentrēti vienas grupas uzņēmumu ietvaros, kas būtiski kavēs, ierobežos un deformēs konkurences abos tirgos.

KP, konstatējot, ka apvienošanās rezultātā var rasties vai nostiprināties dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski ierobežota konkurence konkrētajā tirgū, ir tiesīga noteikt saistošos noteikumus, kurus izpildot iespējams novērst apvienošanās negatīvās sekas uz konkurenci. Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP uzskata par pamatotu atbalstīt un noteikt saistošos noteikumus. Saistošie noteikumi paredz, ka:

  1. apvienošanās rezultātā "MM Grupp" īpašumā drīkst nonākt visas "Forum Cinemas Latvia" piederošās SIA “Stockmann Centrs” pamatkapitāla daļas, kas nav tieši saistītas ar kinofilmu izplatīšanas vai kinofilmu izrādīšanas biznesu un kas reorganizācijas ceļā tiek nodalītas no “Forum Cinemas Latvia” aktīviem.
  2. atlikušo “Forum Cinemas Latvia” biznesa daļu (kinoteātri “Citadele” ar tā aktīviem, darbiniekiem un mantu, kā arī telpu lietošanas tiesībām) "MM Grupp" apņemas viena kalendārā gada laikā nodot kontrolē trešajai personai, kura pati vai tās īpašnieki nav saistīti ar "MM Grupp". Tādējādi tiks nodrošināts, ka kinofilmu demonstrācijas tirgū nepalielināsies koncentrācija un apvienošanās rezultātā šajā tirgū neradīsies negatīvas sekas.

Ja viena kalendārā gada laikā "MM Grupp" neizdodas atrast personu, kurai pēc KP apstiprinājuma nodot "Forum Cinemas Latvia" aktīvus, kuri saistīti ar kinoteātra “Citadele” darbību, šajā procesā ir jāiesaista profesionāla trešā persona, kas specializējas šādu darījumu organizēšanā, lai pusgada laikā noslēgtu aktīvu nodošanas procesu.

Ar saistošajos noteikumos piedāvāto kinoteātra "Citadele" uzņēmuma nodošanu trešās personas kontrolē faktiski tiks novērsta apvienošanās ietekme uz minētajiem tirgiem, tādēļ KP secinājusi, ka apvienošanās ir atļaujama.

KP atgādināja: lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama KP atļauja. Tādējādi KP nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētāji cieš ilgtermiņā, jo tiem tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu. 

KONTEKSTS:

Par plānoto darījumu tika paziņots pērn augusta beigās. ASV kompānija "AMC Entertainment Holdings", kuras grupā ietilpst "Forum Cinemas", informēja, ka iecerētā darījuma vērtība ir 65 miljoni eiro, ziņo LETA.

"Forum Cinemas" ir viens kinoteātris Latvijā, trīs Igaunijā un pieci Lietuvā. 2019. gada rudenī Igaunijas uzņēmums "Forum Cinemas" pabeidza tāda paša nosaukuma kinoteātru operatoru pievienošanu Latvijā un Lietuvā, un kopš tā laika Baltijas valstīs strādā kā vienota kompānija ar galveno biroju Tallinā.

Savukārt tīklā "Apollo" ir desmit kinoteātri Igaunijā, viens Latvijā un viens Lietuvā.

"Forum Cinemas" pieder Somijas kompānijai "Finnkino", kuras īpašnieks ir Lielbritānijas "Odeon Cinemas Group", kas savukārt pieder ASV "AMC Entertainment Holdings", kura lielākie īpašnieki ir Ķīnas "Wanda Group" (38%) un ASV investīciju kompānija "Silver Lake Partners"(28%).

Igaunijas uzņēmēja Margusa Linnamē kontrolētajam holdingam "MM Grupp" pieder plašs uzņēmumu portfelis Baltijas valstīs. Informācijas aģentūra LETA ir daļa no starptautiskas mediju grupas, kuras akciju turētājs ir "MM Grupp".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti