Konkurences padome aicinājusi pārskatīt ierobežojumus skaistumkopšanā strādājošajiem kosmētiķiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Konkurences padome (KP) aicinājusi valdību vērtēt iespēju pārskatīt noteiktos ierobežojumus skaistumkopšanas salonu darbībai, lai nodrošinātu vienlīdzīgas konkurences iespējas visiem tirgus dalībniekiem neatkarīgi no pakalpojumu sniegšanas vietas, ja tie spēj izpildīt nepieciešamās epidemioloģiskās prasības. Par to liecina Konkurences padomes (KP) vēstule, ko publiskojušas skaistumkopšanas nozares nevalstiskās organizācijas.

Dokumenti

KP atbilde nozarei.docx

Lejuplādēt

190.19 KB

KP norādījusi, ka spēkā esošā regulējuma ārkārtējās situācijas laikā ir aizliegti skaistumkopšanas pakalpojumi (izņemot no 1. marta friziera, manikīra, pedikīra, podologa pakalpojumus). Atļauti ir ārstniecības personu (kosmētiķu, kosmetologu) sniegtie pakalpojumi, ja tie ir pamatoti ar medicīniskām indikācijām un tiek sniegti ārstniecības iestādē.

"Iesniegumā norādīts, ka ārstniecības iestādes turpina sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus, tos definējot kā ārstnieciskas manipulācijas, tādējādi pārkāpjot noteiktos ierobežojumus un turpinot sniegt pakalpojumus, kuru sniegšana nav atļauta," teikts KP vēstulē.

KP ieskatā, pilnībā liedzot darboties skaistumkopšanas saloniem,  vienlaikus pastāvot iespējai šādus pašus pakalpojumus saņemt ārstniecības iestādē, tiek radīta nevienlīdzīga, konkurenci kropļojoša un diskriminējoša situācija,

lai gan abās pakalpojumu sniegšanas vietās (ārstniecības iestādē un skaistumkopšanas salonā) ir iespējams nodrošināt vienādas prasības pakalpojumu sniegšanā kontekstā ar epidemioloģisko situāciju, kā arī pakalpojumu sniedzējiem, neatkarīgi no pakalpojumu sniegšanas vietas, ir atbilstoša kvalifikācija (ārstniecības persona). Tāpat skaistumkopšanas saloniem ir pienākums ievērot higiēnas prasības skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanai.

"Rezultātā atsevišķi, iespējams, vadošie un spēcīgākie tirgus dalībnieki (šajā gadījumā ārstniecības iestādes, kuras turpina sniegt iepriekšminētos pakalpojumus) iegūst divkāršu labumu – no vienas puses, pakalpojumu sniegšana var tikt turpināta, izvairoties no konkurences ar pakalpojumu sniedzējiem (ārstniecības personām skaistumkopšanas salonos), un, no otras puses, samazinoties konkurences spiedienam un pieaugot pieprasījumam, paveras iespējas paaugstināt pakalpojumu cenas. Rezultātā gan īstermiņā, gan ilgtermiņā cietējs būs pakalpojuma saņēmējs, kam samazinās izvēles iespējas un pieaug cenas," secinājusi KP.

KP vērtējumā nepieciešams pārvērtēt spēkā esošos ierobežojumus skaistumkopšanas nozarē, tādējādi novēršot negatīvos faktorus, kas var būt sekas šādiem ilgstošiem ierobežojumiem, piemēram, ēnu ekonomikas pieaugums nozarē, risks klientu veselībai,

jo, lai nezaudētu ienākumus, pakalpojumi, iespējams, tiek sniegti nepiemērotos apstākļos, iespējama speciālistu zināšanu un profesionālo iemaņu zaudēšana, ilgstoši nepraktizējot, nespēja pēc ierobežojumu atcelšanas atsākt darbību, jo ir zaudēti klienti un pārtraukti telpu nomas līgumi.

KP norādījusi uz riskiem efektīvai konkurencei ilgtermiņā, kā arī paudusi bažas, ka esošie ierobežojumi dažādos tirgos, t.sk. arī tirdzniecības ierobežojumi, var nostiprināt vadošo tirgus dalībnieku pozīcijas, kas ir daudz spējīgāki absorbēt Covid-19 krīzes laikā ieviestos ierobežojumus, kā arī rast risinājumus to pārvarēšanai.

KP nostāja nosūtīta Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam ("Jaunā Vienotība"), Veselības ministrijai, Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijai, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijai, tiesībsargam Jurim Jansonam, kā arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, Veselības inspekcijai, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

KONTEKSTS:

Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija un Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija nolēma vērsties Satversmes tiesā saistībā ar Covid-19 ierobežošanas nolūkā noteiktajiem  darbības aizliegumiem. Vienlaikus asociācijas vērsās Konkurences padomē, norādot uz konkurenci kropļojošu apstākļu radīšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti