Konkurence mājsaimniecību elektrības tirgū - neskaidra

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Jau septembrī Latvijā plānots atvērt mājsaimniecību elektroenerģijas tirgu. Tas nozīmē, ka elektrības piegādātājs patērētājiem būs jāizvēlas. Viens no potenciālajiem elektrības piegādātājiem šajā tirgū - Igaunijas kompānija „Enefit” pagaidām gan piesardzīgi runā par iespējamo piedāvājumu, jo likumdošana šajā sakarā vēl ir pārāk neskaidra.

Igaunijas elektroenerģijas ražotāja „Esti Energia” meitas uzņēmuma Latvijā „Enefit” tirgus daļa Latvijā ir 11%. Lielākoties - pateicoties uzņēmumiem, kas jau tagad elektrības piegādātāju izvēlas brīvā tirgū. Mājsaimniecībām izvēle būs jāizdara rudenī. Taču pagaidām nav iespējams atbildēt, cik daudz konkurentu šeit būs Latvijas kompānijai „Latvenergo”. Uzņēmumā „Enefit” atzīst - pagaidām noteikumi ir pārāk neskaidri, jo likumdošana vēl tikai top. Tādēļ pāragri prognozēt arī iespējamo piedāvājuma cenu un attiecīgi - patērētāja izvēli.

„Mēs varam skatīties no tā, kā bija Igaunijas tirgū. Un, protams, ir dažādi produkti, dažādi cenu līmeņi, apkalpošanas kvalitāte - un tas arī nosaka izvēli,” stāsta "Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Igaunija elektrības tirgu mājsaimniecībām atvēra šī gada sākumā, un sākotnēji piedzīvots iedzīvotājiem nepatīkams cenu lēciens. Tas tādēļ, ka Igaunijā valsts noteiktā cena līdz tam bija mazāka par cenu tirgū. Taču kopumā tirgus atvēršana esot īstenojusies veiksmīgi, un cilvēkiem ir diezgan lielas izvēles iespējas no vairāk nekā desmit piegādātājiem. Joprojām pārliecinošs līderis Igaunijā gan ir „Esti Energia”.

„No visiem patērētājiem līgumi ar mums ir 88,5%, kas ir daudz. Bet, kā jūs jūs redzat, Igaunijas tirgū ir daudz spēlētāju, un konkurence ir sīva un tikai palielināsies. Jo tirgu atver vienreiz, bet atvērts tas būs visu laiku, cerams,” Latvijas Televīzijai teica „Esti Energia” valdes priekšsēdētājs Sandors Līve.

Karstākās diskusijas par brīvo tirgu Latvijā vēl priekšā. Saeima grozījumiem Elektroenerģijas likumā ķersies klāt šopavasar, bet vēl vairāki normatīvie akti līdz šā gada 1.maijam jāizdod Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti