Konflikta saasināšanās Ukrainā atbalsojas arī akciju un naftas cenās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmums par divu pašpasludināto veidojumu atzīšanu okupētajā Donbasā izraisījis arī akciju un naftas cenu svārstības. Akciju tirgus otrdien piedzīvo kritumu, kamēr naftas un drošo aktīvu cenas pieaug.

Eiropas Savienības ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni otrdien paziņoja, ka Putina lēmums būtiski palielinās neskaidrības par Eiropas Savienības (ES) ekonomikas attīstību.

Brisele apspriež sankcijas pret Kremli, un ir skaidrs, ka no sankcijām atsevišķiem sektoriem ciestu arī Eiropas Savienība.

Šomēnes jau ir samazinātas ES ekonomikas izaugsmes prognozes šim gadam, un tagad tiek lēsts, ka šogad bloka iekšzemes kopprodukts augs par 4%, bet nākamgad gaidāms kāpums par 2,8%.

Jēlnafta, kuras cena šogad jau pieaugusi par 25% saistībā ar pieprasījuma kāpumu, otrdien turpināja sadārdzināties.

“Brent” markas jēlnaftas cena Londonas biržā otrdien pirmo reizi kopš 2014. gada cieši pietuvojusies robežai 100 ASV dolāri par barelu.

Tikmēr Krievijas biržas indekss MOEX otrdien drīz pēc tirdzniecības sākuma saruka par 8% pēc tam, kad pirmdien tas kritās par 10%.

Arī rubļa vērtība ir samazinājusies. Savukārt zelta kā droša investīciju patvēruma cena pārsniegusi 1900 ASV dolārus par unci, tuvojoties augstākajai cenai gada laikā.

KONTEKSTS:

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja, ka nolēmis parakstīt dekrētu par Doneckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarības atzīšanu no Ukrainas.

Putins arīdzan piedraudēja Ukrainai, pieprasot, lai Ukraina nekavējoties pārtrauc karadarbību pret separātistiem, "pretējā gadījumā visa atbildība par iespējamo asinsizliešanas turpināšanu pilnībā būs uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas".

Ukraina un rietumvalstis gan uzsver, ka tieši Krievija ar Putinu priekšgalā ir tā, kas īsteno agresiju pret Ukrainu, savelkot līdz pat 150 000 karavīru pie Ukrainas robežas un draudot ar jaunu iebrukumu Ukrainas teritorijā.

Putina lēmums atzīt Doneckas un Luhanskas separātistu pasludināto “tautas republiku” neatkarību izraisījis teju vienbalsīgu starptautiskās sabiedrības nosodījumu. Rietumvalstu līderi brīdina, ka pret Krieviju tiks noteiktas jaunas sankcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti