Panorāma

Ukrainas armijai nosūtīs vēl 22 apvidus auto

Panorāma

Panorāma

Finanšu izaicinājumi tādi paši kā pirms 30 gadiem?

Konferencē apspriež naudas reformu pirms 30 gadiem, pašreizējo inflāciju un digitālo eiro nākotnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Konferencē "Nauda Latvijā no neatkarības atjaunošanas līdz mūsdienām" apspriests, kā Latvijai gājis no Latvijas rubļa jeb "repšiku" ieviešanas līdz šodienai un kādi šobrīd ir eirozonas izaicinājumi.

Pirms 30 gadiem – pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas – tika ieviests Latvijas rublis. "4. maija Deklarācijas klubs" kopā ar partneriem šodien rīkoja konferenci "Nauda Latvijā no neatkarības atjaunošanas līdz mūsdienām", kurā atskatījās uz sasniegumiem un neveiksmēm 30 gadu laikā.

"Tolaik, 1992. gadā, mēs saskārāmies ar laikam 960%, praktiski 1000% inflāciju gadā. Tas nozīmē to, ja tev bija 1000 rubļi, tev palika viens gada beigās. Iemesli toreiz bija, ka PSRS rublis vienkārši bruka un krita. Bēgot no šīs krievu rubļa zonas, tika radīts Latvijas rublis, kas pēc tam pakāpeniski pārauga latā," pastāstīja bijušais ekonomikas ministrs Ojārs Kehris.

Bijušais Latvijas Bankas prezidents Einars Repše atzina – tas bija izaicinājumiem bagāts laiks, kurā varēja rīkoties citādāk.

"Es šobrīd tiešām nožēloju, ka nebijām agrāk jau paspējuši sagatavot latu

un ka neatdalījāmies no inflācijai pakļautā Krievijas rubļa momentā, tikko atguvām savu faktisko neatkarību," sacīja Repše.

2014. gadā Latvijā ieviešot eiro, nonācām salīdzinošā drošībā un finansiālā miera ostā. Tomēr tagad problēmas radušās arī eirozonā. "Pasaule, šķiet, iet uz riņķi, jo šobrīd izaicinājumi ir tie paši, proti, inflācija. Ja man pirms desmit gadiem kāds būtu teicis, ka mēs atgriezīsimies pie 21% inflācijas Latvijā, es tam nebūtu ticējis. Šobrīd tā ir Eiropas Centrālās bankas galīga izgāšanās. Tas ir nepieļaujamas, pārāk vieglprātīgas monetārās politikas rezultāts daudzu gadu garumā. Inflācijas apturēšana nebūs viegla, tā būs atkal sāpīga, vienreiz jau mēs tai gājām pirms 30 gadiem cauri," pauda Repše.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība") gan norādīja, ka Eiropas Centrālā banka jau ir sākusi mainīt savu monetāro politiku.

Viens no nākotnes lielākajiem izaicinājumiem Eiropā varētu būt digitālā eiro ieviešana. "Tas būs eiro banknošu ekvivalents digitālā formā. Eiropas Centrālā banka daļu eiro emitēs digitāli, un tie būs pieejami gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem," pastāstīja Dombrovskis.

Vēl visu nākamo gadu notiks digitālā eiro izpētes posms, un tikai pēc tam tiks lemts par tā ieviešanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti