Konceptuāli atbalsta vēja parku būvniecības atvieglošanu Latvijas enerģētiskās neatkarības veicināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Saeima otrdien, 2. jūnijā, konceptuāli atbalstīja valdības un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzīto vēja elektrostaciju būvniecības likumprojektu, lai atvieglotu kārtību vēja elektrostaciju (VES) būvniecībai, tādējādi veicinot Latvijas enerģētisko neatkarību.

Likuma projekts noteiks atvieglotu kārtību VES, kuru kopējā jauda ir vismaz 50 megavati, un tām nepieciešamās infrastruktūras, piemēram, augstsprieguma elektrolīniju un autoceļu, būvniecībai, norādīja VARAM. 

Likumprojekts nepieciešams, lai diversificētu enerģijas ieguves veidus un veicinātu vēja enerģijas attīstību, pēc iespējas īsākā laikā sasniedzot kopējo VES uzstādīto jaudu 1000 megavatu apmērā, norādīts anotācijā. 

Šobrīd Latvijā ir Baltijas valstīs zemākais vēja enerģijas jaudu apjoms, minēts likumprojekta anotācijā.

Kopējā Latvijā uzstādīto VES jauda kopš 2019. gada ir 78 megavatstundas, savukārt Lietuvā – 546 un Igaunijā – 320 megavatstundas. Latvijā uzstādīto VES jauda nosedz tikai 3% no elektroenerģijas piegādes iekšējā tirgus kopējā apjoma. 

Likumprojekta autori norādījuši, ka viens no iemesliem, kādēļ Latvijā ir šāda situācija, ir grūtības, ar kurām saskaras uzņēmēji, kas vēlas attīstīt VES vairākās pašvaldībās. Proti, lai nonāktu no ieceres par enerģijas ražošanu līdz enerģijas ražošanas objekta ekspluatācijas uzsākšanai, nepieciešams saņemt vairākus akceptus no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī, piemēram, gadījumos, kad iecerētajai darbībai ir ietekme uz vidi, nodrošināt sabiedrības iesaisti lēmumu pieņemšanā dažādos dokumentu izstrādes un izvērtēšanas posmos. 

Pašlaik, lai īstenotu ieceri par vēja enerģijas ražošanu ar jaudu virs 50 megavatiem, ieceres iesniedzējam vispirms nepieciešams pieteikt iecerētās darbības ietekmes uz vidi novērtējumu. 

Ņemot vērā to, ka vēja elektrostacijām ir mainījušies tehniskie parametri, attīstījušās tehnoloģijas, kā arī ir uzkrāta kompetento institūciju pieredze, likuma projekts paredz, ka VES būvniecība virs 50 megavatiem tiks vērtēta ietekmes sākotnējā izvērtējuma procedūrā. Paredzētais regulējums neizslēdz iespēju likumā noteiktajos gadījumos piemērot arī ietekmes uz vidi novērtējumu, vienlaicīgi radot apstākļus, lai šis process tiktu piemērots tikai nepieciešamības gadījumos. 

Plānots, ka Valsts vides dienests sagatavos un apstiprinās vadlīnijas, lai nodrošinātu pēc iespējas efektīvāku ietekmes sākotnējā izvērtējuma procedūru. Vadlīnijās tiks iekļauti skaidrojumi vēja parku ieceru attīstītājiem iesnieguma sagatavošanai, ieceres apraksta veidošanai un pievienojamiem dokumentiem, tai skaitā nepieciešamajiem sertificētu ekspertu atzinumiem par ietekmi uz putniem, sikspārņiem un citām sugām, paredz likuma projekts. 

Līdztekus likuma projektam par atviegloto kārtību vēja elektrostaciju būvniecībai enerģētiskās drošības un neatkarības veicināšanai Saeima konceptuāli atbalstīja arī saistītos grozījumus likumā "Par ietekmes uz vidi novērtējumu". 

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas. Tie Saeimai jāpieņem vēl otrajā – galīgajā – lasījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti